Clàr-ama bun-sgoile
AB_HFM_SCHOOL_021

4.00 Dùnadh na sgoile

Clàr-ama bun-sgoile

sgoiltean; leasanan; teagasg; bòrd dubh; clàran-ama; clàran

Highland Folk Museum Schoolhouse

Tha am bòrd dubh a' sealltainn clàr-ama bun-sgoile a bha àbhaisteach anns na 1930an agus na 1940an:<br /> <br /> 9.00 - 9.45 Ùrnaighean maidne, Clàradh agus Sgrùdadh a' Bhìobaill<br /> 9.45 - 10.00 Ceartachadh Obair-dachaigh<br /> 10.00 - 11.00 Àireamhachd, clàr nan uiread am measg sin<br /> 11.00 - 11.20 Àm cluiche / pleadha<br /> 11.20 - 11.30 Clàr nan uiread agus deuchainn Àireamhachd Cinn<br /> 11.30 - 12.30 Beurla (Gràmar, Sgrìobhadh, Tuigse msaa)<br /> 12.30 - 1.30 Lòn<br /> 1.30 - 1.45 Litreachadh<br /> 1.45 - 2.15 Làmh sgrìobhaidh<br /> 2.15 - 3.15 Cruinn-Eòlas, Eachdraidh, Ealain, Ceòl, Sgrùdadh Nàdair no Fuaigheall<br /> 3.15 - 3.45 Leughadh<br /> 3.45 - 4.00 A' comharrachadh an obair-dachaigh msaa<br /> 4.00 Dùnadh na sgoile<br /> Aig àm air choreigin dhen latha bhiodh ùine air a chur air leth airson Spòrs, a-staigh no anns an raon-cluiche.<br /> <br /> B' e sgoil air a dèanamh le fiodh agus iarann liorcach a chaidh a thogail an toiseach ann am paraiste Cnoc Mhoire faisg air Inbhir Nis a bh' ann an Sgoil a' Chnuic Bhàin. Bha clasrum, seòmar-chleòcan, stòr tidseir agus taigh-beag ann an sgoiltean dhen t-seòrsa seo. Chaidh Sgoil a' Chnuic Bhàin ath-thogail aig Taigh-tasgaidh na Gaidhealtachd ann an Bail' Ùr an t-Slèibh ann an 1999 agus tha i air a bhith air a sgeadachadh gus a bhith coltach ri sgoil ann an 1937