An sgoil aig Taigh-tasgaidh Sluagh na Gàidhealtachd, Baile Ùr an t-Slèibh
AB_HFM_SCHOOL_037
Cnoc na Gaoithe
togalaichean togte ro-làimh
togalach
The school at the Highland Folk Museum, Newtonmore

Taobh a-muigh Sgoil a' Chnuic Bhàin aig Taigh-tasgaidh Sluagh na Gàidhealtachd ann am Baile Ùr an t-Slèibh, mar a chithear bho ghàrradh na sgoile i, le seada ri aghaidh an deilbh agus Eaglais Lèanaich fada air a' chùl. Tha an dà phrìomh thogalach seo air an sgeadachadh le iarainn, le sligean-fiodha is iad air an toirt bho sgìrean eile air a' Ghàidhealtachd is air an ath-thogail aig an taigh-thasgaidh. Chaidh an sgoil fhèin a thoirt bhon a' Chnoc Bhàn taobh Cnoc na Gaoithe 8 mìle an iar air Inbhir Nis.

Thogadh an sgoil an toiseach mu 1925 aig a' Chnoc Bhàn, ri taobh Cnoc na Gaoithe, 13 cilemeatairean a-mach à Inbhir Nis agus chaidh a toirt gu làrach an taigh-thasgaidh an 1998, far an do dh'fhosgail i as t-earrach 2000. 'S e togalach fiodha, togte ro-làimh agus sgeadaichte le iarann a th' ann, togalach a bha gu math cumanta an Alba bho mheadhan nan 1800an a-mach, le 12 mheatair de dh'fhaide is 6 meatair de leud ann. Gheibhear 4 seòmraichean clàr-fiodha ann, is iad sin: an seòmar-teagaisg mòr le sòrnag ann ga chumail blàth, seòmar-cùlaidh le 3 miasan-ionnlaid ann, seòmar beag tidseir le taigh-beag tidseir ri a thaobh. Chithear anns an dealbh na h-uinneagan mòra a bha nam pàirt dhen togalach chum gus solas agus èadhar a chumail ri taobh a-staigh an togalaich

còmhdaichte le iarann; togalaichean tiona; fiodha; Cnoc na Gaoithe; togalaichean togte ro-làimh; togalach

Highland Folk Museum Schoolhouse