Feòrag ruadh
AB_HFM_SCHOOL_040
sgoiltean
teagasg
leasanan
Red Squirrel

'S iad na feòragan ruadha na h-aon fheòragan a tha dualchasach do Bhreatainn, agus tha a' chuid as motha dhiubh ann an Alba. Tha bodhaig feòrag ruadh mu 19-23 cm a dh'fhaid agus tha an t-earball aca mu 15-20cm. 'S e donn ruadh an dath as bitheanta a th' orra ach faodaidh an gaoisid a bhith de dhathan eadar-dhealaichte. 'S e na gasan gaoisid a tha mu an cluasan fear dhe na rudan as annasaiche mu fheòragan. 'S e sìol a bhios iad ag ithe mar as trice ach ithidh iad fungas, dearcagan, lusan a tha a' fàs agus eadhon uighean eòin cuideachd agus 's ann an coilltean durcanach a bhios iad rim faighinn. Tha na feòragan ruadha ann an chunnart bho fheòragan glasa, bho thineasan agus bho bharrachd trafaig air na rathaidean.

B' e sgoil air a dèanamh le fiodh agus iarann liorcach a chaidh a thogail an toiseach ann am paraiste Cnoc Mhoire faisg air Inbhir Nis a bh' ann an Sgoil a' Chnuic Bhàin. Bha clasrum, seòmar-chleòcan, stòr tidseir agus taigh-beag ann an sgoiltean dhen t-seòrsa seo. Chaidh Sgoil a' Chnuic Bhàin ath-thogail aig Taigh-tasgaidh na Gaidhealtachd ann an Bail' Ùr an t-Slèibh ann an 1999 agus tha i air a bhith air a sgeadachadh gus a bhith coltach ri sgoil ann an 1937

Feòrag ruadh

feòragan ruadha; beathaichean; nàdar; sgoiltean; teagasg; leasanan