TIOTAL
A’ dèanamh cruach mhònadh air taobh a-muigh Taigh tughaidh croite, Borgh na Sgiotaig, An t-Eilean Sgitheanach
Borgh na Sgiotaig
INBHIR NIS: Cille Mhoire
1966
37136
taigh-croite
taigh tughaidh
tughadh
mòine
Borgh na Sgiotaig
Stacking peats outside a Thatched Crofthouse, Bornesketaig, Isle of Skye

Tha an taigh seo a th’ air a thughafh gu sgiobalta suidhichte aig Borgh na Sgiotaig ann an Cille Mhoire ann an ceann an iar-thuath an Eilein Sgitheanaich, agus b’ ann le Niall Peutan, a chithear an seo a’ cruachadh na mònadh, a bha e. Chaidh an dealbh-camara a thogail ann an 1966 le Fionnlagh MacLeòid, neach-togail dheilbh a bha ag obair dha J. Arthur Dixon, am foillsichearainmeil chairtean-puist.

Tha an taigh croite, aig 40 Borgh na Sgiotaig air taobh an iar-thuath Rubha Thròndairnis, na eisimpleir annasach de thaigh-còmhnaidh traidiseanta san Eilean Sgitheanach, le bàthach tughaidh agus clach-mhuileach ri thaobh. Chaidh a thogail mu 1880 cuide ri grunnan eile dha na bràithrean MacIllÌosa, agus bhathas a’ fuireach ann gu 1980, le Mgr agus a’ BH.ph Peutan ann mu dheireadh. ‘S e Togalach Clàrachte Ìra A a th’ann, agus fhuair Urras Nàiseanta na h-Alba e aig deireadh na 1990an agus cur iad tughadh ùr air agus rinn iad suas às ùr e na broinn mar àite-fuirich fèin-frithealaidh, agus an-diugh ‘s e Taigh Pheutan a chanar ris.

taigh-croite; taigh tughaidh; tughadh; mòine; Borgh na Sgiotaig