Bealach Inbhir Farragaig, Loch Nis
Inbhir Farragaig
Farragaig
coilltean
Pass of Inverfarigaig, Loch Ness

Chithear Bealach Inbhir Farragaig, Loch Nis air a' chairt-phuist seo.

Tha Abhainn Farragaig a' sruthadh sìos tron bhealach choillteach seo do Loch Nis. Tha an drochaid, air a bheil rathad aon-fhillte, a' dol thairis air Allt Chearc, fo-abhainn aig Abhainn Farragaig.

Chaidh an rathad a thogail san naoidheamh linn deug le Uilleam Friseal-Tyler. Phàigh athair, Am Morair Woodhouselee, a bha na bhritheamh ann an Cùirt an t-Seisein airson an rathaid.

Chithear Dùn Dearduil, dùn bho Linn an Iarainn, ri cùl na deilbhe. Chaidh seo ainmeachadh air 'Deirdre nam Bròn'.

Theich Deirdre, nighean Èireannach brèagha à Èirinn agus à Righ Conachar a bha ag iarraidh a pòsadh. Thàinig i a dh'Alba còmhla ris na trì mic aig Usnach. Bha gaol aice air fear aca, Naois. Bha iad a' fuireach faisg air an dùn fad greis. Thàinig fios à Èireann gun toireadh an rìgh mathanas dhaibh nan tilleadh iad ach nuair a thill iad, chaidh mic Usanaich a mharbhadh agus chuir Deirdre làmh na beatha fhèin.

Tha Coille Farragaig le Coimisean na Coilltearachd a-nis. Tha ionad luchd-tadhail ann cho math ri lìonradh de slighean coiseachd tro choille de craobhan-durcain is craobhan mòr-dhuilleagach

1920an

cairtean-puist; rathaidean; drochaidean; Friseal-Tytler; Woodhouselee; gearsdain; uirsgeulan; Dun Dearduil; Deirdre; Farragaig; coilltean