Oisean anns a' Chearnag, Srath Pheofhair
Srath Pheofhair
spòrs
slàinte
A corner of the Square, Strathpeffer

'S e 'A Corner of the Square, Strathpeffer' an tiotal air a' chairt-phuist seo.

Tha Srath Pheofhair na laighe 4 mìle (6 cil) taobh an iar air Inbhir Pheofharain ann an srath Abhainn Pheofhair. Dh'fhàs e a thaobh meud agus cliù air sàillibh fuarain pronnaisg a lorgadh an sin anns na 1770an. Dhearbh an Dotair Moireasdan à Siorrachd Obar Dheathain cho math don bhothaig 's a bha na h-uisgeachan aig toiseach an 19mh linn agus air sgàth a thagradh chaidh a' chiad rùm pumpa fiodha a thogail ann an 1819. Bha e na sheasamh ann an ceàrnaig a' bhaile gus am b' urrainn do luchd-tadhail na h-uisgeachan a ghabhail ann an diofar dhòighean. An toiseach bha siuga no dhà ann airson na h-uisgeachan òl agus tubaichean bunaiteach copair. Ann an 1861 chaidh rùm pumpa daingeann cloiche a thogail an àite an togalaich fhiodha agus chaidh amair ùra a chur ris ann an 1871 le 'Tubaichean nam Ban' air an togail deich bliadhna an dèidh sin.

Chaidh Srath Pheofhair a leasachadh, le taic làidir bhon a' Bhan-iarla Cromba, mar bhaile spà Bhioctorianach, rud a chaidh a chuideachadh gu mòr nuair a chaidh an rathad-iarainn a leasachadh gu Srath Pheofhair mar phàirt de rathad iarainn Inbhir Pheofharain agus An Eilein Sgitheanaich ann an 1885. Chaidh iomadh taigh-òsta spàideil agus taigh mòr Bhioctorianach a thogail do luchd-turais a thàinig nan ceudan gus na h-uisgeachan a ghabhail. Le na goireasan ùra seo bha e a' ciallachadh gum b' urrainn Srath Pheofhair farpais an aghaidh nam bailtean spà eile ann am Breatainn agus san Roinn Eòrpa. 'S e àite taitneach do luchd-turais a bh' anns a' bhaile suas gu àm a' Chiad Chogaidh ach chrìon e an dèidh sin.

Chaidh an spà fhèin agus am prìomh Rùm Pumpa a leagail anns na 1950an ach tha an Àrd Rùm Pumpa a bha ri taobh a' phàillein fhathast ann. Tha taisbeanadh ann an-diugh a tha a' sealltainn eachdraidh leasachadh an spà

ROS: Fothraitidh

ailtearachd; togalach; togalaichean; spòrs; slàinte