Leabharlann Poblach Carnegie, Inbhir Ùige
Inbhir Ùige
GALLAIBH: Inbhir Ùige
ailtireachd
togalach
Carnegie Public Library, Wick

Chaidh togail Leabharlann Poblach Carnegie air Bàrraid 'Ic na Ceàrdaich ann an Inbhir Ùige, a mhaoineachadh leis an Albannach-Ameireaganach Anndra Carnegie (1835-1919), a bha na fhear-gnìomhachais agus na fhear deagh-euchdachd.

Thug Anndra Carnegie seachad ionmhas ach an gabhadh mu 2,500 leabharlann poblach a thogail, a' chuid a bu mhotha dhiubh sna Stàitean Aonaichte, ann am Breatainn 's ann an Èirinn. Chaidh a' chiad fhear de na leabharlannan seo a thogail ann an 1883 sa bhaile às an tàinig Carnegie fhèin, Dùn Phàrlain.

Chaidh Leabharlann Poblach Carnegie ann an Inbhir Ùige a dheilbh leis an ailtire à Dùn Èideann, Tòmas Leadbetter, agus chaidh fhosgladh gu foirmeil air an t-6mh Sultain 1898. Dh'aithris an 'Northern Ensign' air mar seo "The ceremony of opening of the Library took place at half-past one o'clock. The building was profusely decorated with flags under the superintendence of Mr Teeling R.N., who had assistance of Coastguardsmen Kelly and Gearing, and William Macdonald and Hector Nicolson, fishermen. Conspicuous above the others was a combination of flags displaying the Union Jack and the Stars and Stripes."

San aon dòigh ris a h-uile leabharlann aig Carnegie, tha an suaicheantas 'Let there be light' snaidhte os cionn doras Leabharlann Poblach Inbhir Ùige

ailtireachd; togalach; togalaichean

Highland Libraries Past & Present