Srath Pheofhair a' coimhead gu Beinn Uais
Srath Pheofhair
cnuic
a' Chiad Chogadh Mhòr
Cogadh Mòr
Strathpeffer looking to Ben Wyvis

Chaidh fuarain phronnasgail a lorg timcheall air Srath Pheofhair anns na 1770an agus ann an 1819 chaidh iad seo ainmeachadh mar an fheadhainn bu ghlainne ann am Breatainn. Thug seo air luchd-turais tighinn bhon Roinn Eòrpa agus nas fhaide air falbh, agus dh'fhàs baile spatha Srath Pheofhair. Thàinig an rathad-iarainn ann an 1885 airson an spatha a fhrithealadh. Eadar sin agus a' Chiad Chogadh, chaidh taighean-òsta agus taighean mòra a thogail sa bhaile mar àitichean-fuirich dha na bha de dhaoine a' tighinn gu Srath Pheofhair gus na h-uisgeachan seo fheuchainn

Tha Beinn Uais, a tha na Rothach, mu ochd mìle an iar-thuath air Inbhir Pheofharain,agus tha 3,431 troigh a dh' àirde innte. 'S e beinn ann an Alba a tha nas àirde na 3000 troigh a th' ann an Rothach.

Chaidh an dealbh seo a tharraing bhon leabhar 'Picturesque Ross-shire, Strathpeffer and Dingwall' a chaidh fhoillseachadh ann an Inbhir Pheofhairean timcheall air 1900.

ROS: Fothraitidh

1900an

spatha; fuarain; uisgeachan; bailtean; toglaichean; turasachd; beanntan; cnuic; a' Chiad Chogadh Mhòr; Cogadh Mòr