A' sgoltadh sgadan, Inbhir Uige
Inbhir Ùig
sgadan
iasg
obair
Herring Gutting, Wick

Tha an tasglann as motha de sheallaidhean-tìre dubh is geal le James Valentine & Co air a chumail ann an Leabharlann Oilthigh Chill Rimhinn. Airson fiosrachadh a bharrachd air a' chruinneachadh seo, cuir fios dhan Leabharlann, air neo coimhead air Special Collections at St Andrews

Edinburgh Central Library

iasgach; sgadan; iasg; obair

I F Grant Photographic Archive

Tha an dealbh seo a' sealltainn bhoireannach a' sgoltadh èisg. Bhiodh na boireannaich seo, 'Clann-nighean an Sgadain', a' leantainn bàtaichean an sgadain timcheall costa Bhreatainn gach bliadhna. Bhiodh iad ag obair ann an sgiobaidhean de thriùir, dithis a' sgoltadh is tè a' cur an sgadain ann am baraillean. Bha an sgadan air a chur ann an amaran mòra fiodha air an robh 'farlans'. Bhiodh an luchd-sgoltaidh a' glanadh an èisg le aon bhuille den sgithinn. B' urrainn don mhòr-chuid de bhoireannaich mu 40 iasg a sgoltadh gach mionaid, ach bha cuid na bu luaithe na seo. Bhiodh an t-iasg a' dol ann am baraillean a rèir meud is bhiodh tuathanaich a' cleachdadh nam mionach mar thodhar. <br /> <br /> Bha am beatha is an obair duilich. Bha sgioba a' siubhal, ag obair is a' fuireach còmhla fad an t-sèasain. Bha an latha-obrach fada agus bhiodh iad ag obair air cidheachan fosgailte mar as trice. Bhiodh na boireannaich a' cur pìosan cotain no sac mu na corragan aca gus an dìon o na sgeinnean.<br /> <br /> Tha an tasglann as motha de sheallaidhean-tìre dubh is geal le James Valentine & Co air a chumail ann an Leabharlann Oilthigh Chill Rimhinn. Airson fiosrachadh a bharrachd air a' chruinneachadh seo, cuir fios dhan Leabharlann, air neo coimhead air <a href="http://www.st-andrews.ac.uk/specialcollections/"target="_blank">Special Collections at St Andrews</a> <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach. Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:<br /> <a href="mailto: central.edsc.library@edinburgh.gov.uk">Edinburgh Central Library</a>