Eaglais an Naoimh Clement, Na Hearadh
Roghadal
eaglaisean
cladhan
cinn-cinnidhean
The Church of St Clements, Harris

Tha eaglais an Naoimh Clement ann an Ròdal, Na Hearadh, is 's e fear de na pìosan ailtireachd o na meadhan-aoisean as fheàrr anns Na h-Eileanan an Iar. Chaidh a togail anns na 1520an airson Clann 'ic Leòid Na Hearadh is bha na ceannardan aca air an tiodhlaigeadh ann airson iomadh bliadhna.

Bha Clann 'ic Leòid ann an Dùn Bheagain, An t-Eielan Sgitheanach, is chaidh an eaglais a togail aig an àite sna Hearadh a b' fhaisge air Dùn Bheagain. Anns a' bhalla dheas tha uaigh sgeadaichte Alasdair Chroitich, an t-8mh ceannard, o 1528. Tha dealbhan de Chaisteal Dùn Bheagain, ìomhaighean chràbhach agus den cheannard fhèin air an uaigh.

Ged a bhathar a' cleachdadh an cladh an dèidh an Ath-leasachadh, cha robh an eaglais air a cleachdadh ach le crodh. Chaidh ath-togail dà uair anns na 1780an le Caiptean Alasdair MacLeòid à Beàrnaraigh (an dara uair air sgàth teine) ach cha deach a chleachdadh gus an deach ath-togail le Ban-iarla na Dùin Mhòir ann an 1873. Tha an eaglais an urra ri Alda Eachdraidheil an-diugh

Edinburgh Central Library

eaglaisean; cladhan; cinn-cinnidhean