Eaglais Naoimh Chliamain, Na Hearadh
Roghadal
àiteachan tiodhlacaidh
cinn cinnidh
Alasdair
The Church of St Clements, Harris

Tha eaglais Naoimh Chliamain ann an Roghadal, Na Hearadh, agus is i an t-eisimpleir ailtearachd as fheàrr anns na h-Eileanan an Iar a bhuineas dha na meadhan linntean. Chaidh a togail anns na 1520an airson Clann 'ic Leòid na Hearadh is bha na ceannardan aca air an tiodhlacadh an seo fad iomadh bliadhna.

Bha na Leòdaich seo a' fuireach ann an Dùn Bheagan anns an Eilean Sgitheanach agus chaidh an eaglais a thogail aig an àite anns na Hearadh a b' fhaisge air Dùn Bheagan. Anns a' bhalla a deas tha uaigh sgeadaichte Alasdair Chroitich, an t-8mh ceannard, bho 1528. Tha dealbhan de Chaisteal Dhùn Bheagan, ìomhaighean de dhaoine agus de sgeulachdan às a' Bhìoball agus ìomhaigh den cheannard fhèin snaidhte air an uaigh.

Ged a bhathar a' cleachdadh a' chlaidh an dèidh an Ath-leasachaidh, cha robh an eaglais air a cleachdadh agus bha i na bàthaich do chrodh. Chaidh an togalach ath-thogail dà uair anns na 1780an leis a' Chaiptean Alasdair MacLeòid à Beàrnaraigh (an dara uair air sgàth teine) ach chaidh sgur ga cleachdadh gus an deach a h-ath-togail le Ban-iarla an Dùin Mhòir ann an 1873. Tha Alba Eachdraidheil an urra ris an eaglais san latha an-diugh

Edinburgh Central Library

eaglaisean; cladhan; àiteachan tiodhlacaidh; cinn cinnidh; Alasdair