Eaglais is Mansa ann an Hiort
Hiort
Leabharlann na h-Alba, Leabharlann Mheadhan Dhùn Èideann
eaglaisean
mansaichean
Church and Manse on St Kilda

Tha eileanan Hiort, a' chuid as iomallaiche de dh'Eileanan Bhreatainn, 41 mhìle (66cil) an iar air Beinn a' Bhaoghla. Tha grunnan eilean ann - Hiort (am fear as motha), Sòdhaigh, Boraraigh is An Dùn.

Bha a' Ghàidhlig aig muinntir Hiort agus bha am fearann aca air mhàl o uachdaran air tìr-mòr, MacLeòid Dhùn Bheagain mu dheireadh. Bhiodh am bàillidh a' tighinn air bàta uair sa bhliadhna gus am màl a thogail. Bha barrachd ceangail aca ris an t-saoghal anns an 19mh linn. Chaidh an eaglais is am mansa (an seo san dealbh) a thogail airson ministear stèidhichte san eilean tràth san linn, is chaidh sgoil a thogail ann an 1884. Bha luchd-tadhail tràth ag ràdh gun robh muinntir an àite dèidheil air ceòl, òrain is dannsa, ach tha cunntasan eile ag ràdh nach robh iad cho measail air na rudan sin an dèidh dhan Eaglais Shaor tighinn 's a thòisich iad a' cumail na Sàbaid.

Thug tinneas is cion a' bhìdhe crìonadh air an t-sluagh agus, ann an 1930, dh'iarr an 36 duine a bha air fhàgail air an eilean a bhith air an toirt gu tìr-mòr

Edinburgh Central Library

eaglaisean; mansaichean