Taighean Tughaidh, Uibhist a Deas
Uibhist a Tuath
taigh-croite
taigh-tughaidh
taigheadas
Thatched Cottages, North Uist

'S ann on chruinneachadh aig an neach-eachdraidh is an neach-dualchais, Iseabail F. Ghrannd, a thàinig an dealbh seo agus chithear ann taighean tughaidh ann an Uibhist a Tuath. San leabhar 'Highland Folk Ways', tha I F Ghrannd ag innse mu na taighean a bh' aig daoine air a' Ghàidhealtachd agus 's na h-eileanan agus mu na dòighean eadar-dhealaichte san deach an togail.

San taigh air beulaibh na deilbh chithear dòighean togail a tha coltach ri stoidhle air an tug I F Ghrannd stoidhle 'An Eilein Fhada' no o Innse Gall a-muigh. Tha ballachan ìseal, farsaing aige le oiseanan cruinn a leigeadh seachad a' ghaoth.

Tha coltas nas ùire air an taigh-còmhnaidh bheag a tha ri cùl na deilbh, stoidhle a nochd san ochdamh linn deug. Aithnichidh duin' e air na h-oirean ceàrnagach, na tulchannan (gèibilean) triantanach agus gu h-àraid air na luidhearan simileir 's na tulchannan.

Tha an dà thaigh air an tughadh coltach ri stoidhle 'An Eilein Fhada'. Ann an Innse Gall a-Muigh, 's e connlach no muran a bu trice a chleachdadh iad airson tughadh. Chaidh an stuth tughaidh aig an taigh seo a cheangal sìos le ròpan agus clachan troma ga chumail sìos

Edinburgh Central Library

taigh; taigh-croite; taigh-tughaidh; taigheadas