Clann-nighean an iasgaich, Cromba
Cromba
iasg
sgadan
Fisher girls, Cromarty

Chaidh an dealbh a chlàradh leis an fhoillsichear, Valentine, ann an 1897.

Tha an tasglann as motha de sheallaidhean-tìre dubh is geal le James Valentine & Co air a chumail ann an Leabharlann Oilthigh Chill Rimhinn. Airson fiosrachadh a bharrachd air a' chruinneachadh seo, cuir fios dhan Leabharlann, air neo coimhead air Special Collections at St Andrews

Edinburgh Central Library

ROS: Crombaidh

iasg; sgadan

I F Grant Photographic Archive

Bha boireannaich cudromach ann an iasgach na h-Alba. Bha cuid air am fastadh airson biadh a chur air loidhnichean, ach bha a' mhòr-chuid a' cutadh is a' sailleadh an èisg. Nuair a thigeadh na bàtaichean a-steach, bha an t-iasg air a thoirt gu na claisean cutaidh. An seo, bhiodh na boireannaich a' dèanamh dà ghearradh ann an amhach gach èisg, is gheibheadh iad air am mionach is an t-àdha a thoirt às. Bha seo air a reic ri tuathanaich mar thodhar.<br /> <br /> Bha luchd-iasgaich luath is uabhasach math air an obair. Thuirt Teàrlach Weld, nuair a bha e a' siubhal timcheall na h-Alba ann an 1860, gun robh na boireannaich ann an Inbhir Ùige a' cutadh mu 26 sgadan gach mionaid. An dèidh dhaibh a bhith air an cutadh, bha an t-iasg air a thoirt gu taigh-saillidh far an robhas ga chur ann am barraillean mòra, le salann-mara air uachdar gach sreath de dh'iasg.<br /> <br /> Chaidh an dealbh a chlàradh leis an fhoillsichear, Valentine, ann an 1897.<br /> <br /> Tha an tasglann as motha de sheallaidhean-tìre dubh is geal le James Valentine & Co air a chumail ann an Leabharlann Oilthigh Chill Rimhinn. Airson fiosrachadh a bharrachd air a' chruinneachadh seo, cuir fios dhan Leabharlann, air neo coimhead air <a href="http://www.st-andrews.ac.uk/specialcollections/"target="_blank">Special Collections at St Andrews</a> <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach. Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:<br /> <a href="mailto: central.edsc.library@edinburgh.gov.uk">Edinburgh Central Library</a>