Nigheadaireachd sa Ghaidhealtachd
Both Chuidir
tubannan
coireachan
A Highland washing

Chaidh an dealbh a chlàradh leis an fhoillsichear, Valentine, ann an 1897.

Tha an tasglann as motha de sheallaidhean-tìre dubh is geal le James Valentine & Co air a chumail ann an Leabharlann Oilthigh Chill Rimhinn. Airson fiosrachadh a bharrachd air a' chruinneachadh seo, cuir fios dhan Leabharlann, air neo coimhead air Special Collections at St Andrews

PEAIRT

nigheadaireachd; tubannan; coireachan

I F Grant Photographic Archive

Bha e àbhaisteach dha na boireannaich a bhith a' nighe an aodaich le bhith ga bhualadh air bruach aibhne no uillt. Bhathar ga stampadh casrùisgte an-còmhnaidh. 'S e 'Stampail nam Plaideachan' a bh'air an seo, oir b' e plaideachan bu trice a bhathar a' nighe mar seo. Bhiodh iad uaireannan a' cur rudan nas lugha air cloich san abhainn agus gam am bualadh le fairche fiodha.<br /> <br /> Bha òrain an lùib nigheadaireachd, mar a bha iad an lùib iomadh obair dhachaigheil. B' e 'òran luadhaidh' bu trice a bhiodh na boireannaich a' seinn fhad 's a bha iad a' nigheadaireachd. Tha an t-òean seo co-cheangailte ris an an t-seann dòigh air clò a nighe is a luadhadh.<br /> <br /> Thathar ag ràdh gu bheil seo co-cheangailte ris a' bhean-nighe a chithist ro bhlàr a' nighe lèintean nam fear a bha a' dol a bhàsachadh ann.<br /> <br /> Chaidh an dealbh a chlàradh leis an fhoillsichear, Valentine, ann an 1897.<br /> <br /> Tha an tasglann as motha de sheallaidhean-tìre dubh is geal le James Valentine & Co air a chumail ann an Leabharlann Oilthigh Chill Rimhinn. Airson fiosrachadh a bharrachd air a' chruinneachadh seo, cuir fios dhan Leabharlann, air neo coimhead air <a href="http://www.st-andrews.ac.uk/specialcollections/"target="_blank">Special Collections at St Andrews</a> <br /> <br /> <br /> <br />