Highland Connections with the Titanic, part 3 of 3
RMS_TITANIC_03
ships
disasters

Air 23mh An Giblean thill Colbh deasaiche an Inverness Courier air ais gu 'the full story of the Titanic's doom, a story of mingled heroism and horror, full of direct tragedy and unspeakable pathos'. Tha aithisgean naidheachd a-rithist farsaing agus tha a' chiad fios ann mu chall beatha Gàidhealach:

SKYE WOMAN DROWNED
There is every reason to believe that Mr Andrew Johnston, plumber, Newmachar, accompanied by his wife and two children, were on board the Titanic, and that they are amongst the victims in the disaster.
Mr Andrew Johnston, who is the eldest son of Mr William Johnston, storekeeper in the Aberdeen Lime Company's sheds, Newmachar, left Aberdeen to go to America some time ago. He had booked to sail with a vessel timed to leave Southampton some time previously, but he afterwards transferred to the Titanic. The names of Mr Johnston and his wife and family do not appear in any of the lists, but his father, who had a letter and a paper from his son from aboard the Titanic, entertains no doubt that they are among the drowned.
Mrs Johnston was a native of Skye and along with her was her sister with several of a family also, and it is supposed that all of them have been drowned.

B' e Eliza NicBhàtair (34), an nighean aig Uilleam MacBhàtair agus Catrìona Mairead Ros à Bràcadal, anns an Eilean Sgitheanach a bh' anns a' Bh-uas NicIain. Bha i air Anndra Emslie MacIain a phòsadh an oidhche ron Nollaig, 1902, aig an Eaglais Shaor Chlèireach Aonaichte ann an Alexandria, faisg air Dùn Breatainn. B' e an dithis chloinne a bh' ann a Uilleam Anndra (8) agus Catrìona Neileag (7). Cuideachd air an liosta luchd-siubhail bha piuthar Mairead (48), a bha an dòchas a dhol còmhla ri a bràthair Tòmas MacBhàtair ann an Haverhill, Massachusetts, agus cuideachd an nighean bu shine aice Frances, a bha ag obair air mhuinntireas ann an Connecticut, agus thug a beatha ùr agus a chothroman buaidh cho mòr oirre agus gun tug i air a màthair, (bha an duine aice, Eideard Ford air a theaghlach a thrèigsinn, gus eilthireachd a dhèanamh cuideachd), le a ceathrar chloinne eile, Doileag (20), Eideard (18), Uilleam (16) agus Robina (7) eilthireachd a dhèanamh.

Faodar an teaghlach MacBhàtair a leantainn ann an clàran a' Chunntais-sluaigh. Rugadh Peigi Ros ann an Alanais agus phòs i Uilleam MacBhàtair an sin ann an 1851. B' e luchd-labhairt na Gàidhlig a bh' anns an dithis aca, mar a bh' ann a h-uile neach de an dà chloinne dheug, Bhàsaich Uilleam MacBhàtair ann an 1891 ann an Gleann Bhreatail; bhàsaich a bhean Mairead ann an Càrabost, Minginis, an t-Eilean Sgitheanach, ann an 1901.

Còmhla ris a' bhuidheann de naoinear seo bha Ailios Phobe Harknett (21), caraid dha Frances. Bha an teaghlach MacIain air dàil a chur air an eilthireachd fhèin gus am b' urrainn dhan dà phiuthar agus an teaghlaichean siubhal còmhla. Chaidh am bàthadh air fad.

Tha an Northern Chronicle, na iris air 24mh An Giblean, a' lorg fulangaiche no dhà eile le ceangal ris a' cheann a Tuath:

Of those who have found a grave in the icy waters of the Atlantic, few were known personally in the Highlands. Mr James M. Smith, the junior 4th engineer, was a native of Elgin, and Mr John Hume, Dumfries, one of the heroic bandsmen who played "Nearer my God to Thee" until washed into the sea, was the son of a former librarian in Fochabers. Many in Inverness knew the redoubtable journalist, Mr W. S. Stead, who was speaking in the town not many years ago on the subject dearest to his heart - the promotion of peace.

Lean an sgeulachd gu math a-steach do shamhradh 1912, fhad 's a bha diofar Rannsachaidhean air gach taobh den Chuain Siar a freagairt cùis-uabhais an t-sluaigh. Mean air mhean, bha a' bhreislich mu àireamhan agus na thàinig beò aiste air fhuasgladh, ach mhair a' bhuil airson bliadhnaichean.

ships; disasters

Highland Connections with the Titanic