Dr. Nicol
AB_INVTOWNHOUSE07_17
clòitean
Muilnean an Tuilm
cholera
Dr Nicol

Rugadh Iain Nicol ann an Taigh a' Bhuic faisg air a' Mhanachainn ann an 1788. Fhuair e ionnsachadh obrach le Dr McUalraig ann an Inbhir Nis ach chuir e crìoch air fhoghlam proifeiseanta ann an Lunnainn. Fhuair e ceum M.D. bho Oilthigh Tubingen anns a' Ghearmailt. Thill e a dh'obair mar dhotair ann an Inbhir Nis ann an 1812.

Bha ùidh aig an Dr. Nicol ann an gnothaichean na comhairle agus bha e na phròbhaist bho 1840 gu 1843. Bha e ag obair gu cruaidh gu sònraichte airson piseach a thoirt air siostam glainneid agus òtrachais a' bhaile.

Bha fear de shinnsearan, Uilleam Inglis, air a bhith na phròbhaist roimhe bho 1797 gu 1800.

Rannsaich an Dr. Nicol ceimigeachd agus àiteachas. Bha a thuathanas aig Campfield tric air a chleachdadh airson deuchainnean àitich agus deuchainnean air pòran. Chan eil Campfield ann a-nis idir ach 's e an sgìre dhen bhile anns a bheil Ladies Walk. Fhuair e muileann beag fiodha mar dhìleab cuideachd, Muileann an Tuilm, air bruaichean Abhainn Nis. Rinn e gnothachas a bha a' fàilligeadh soirbheachail, 's e a' cur thogalaichean agus innleachdan ùra an sàs. Bha siostam cruthachaidh a bha gu math na b' fheàr a' dèanamh deagh aodach.

Dh'eug Dr Nicol le cholera, a fhuair e an uair a bha e aig aon dhe na h-euslaintich aige, ann an 1849

Dr. Nicol

1850an

Taigh Baile Inbhir Nis; ìomhaighean; Anndra MacDhàibhidh; Taigh a' Bhuic; Uilleam Inglis; Campfield; Ladies Walk; àiteachas; clòitean; Muilnean an Tuilm; cholera

Inverness Town House 2007