Dannsairean Gàidhealach, Geamachan An Eilean Sgitheanaich, Port Rìgh
Port Rìgh
àrainn Geamachan Gàidhealach
pìobairean
Geamachan an Eilean Sgitheanaich
Highland dancers, Skye Games, Portree

Tha ceithir dannsairean òga a’ feuchainn air Danns’ a’ Chlaidheimh aig Geamachan An Eilean Sgitheanaich ann am Port Rìgh, An t-Eilean Sgitheanach. Tha Dannsa Gàidhealach daonnan air a bhith na fheart a tha a’ còrdadh ri mòran aig Geamachan Gàidhealach, cuide ri Pìobaireachd, tachartasan spòs agus na tachartasan ‘Heavy’ leithid 'Tossing the Caber' agus 'Tug of War'.

B’ e tacharts fhir a bha ann an Dannsa Gàidhealach bho thùs gus leigeil leotha an neart agus an lùthmhòrachd a thaisbeanadh. Gun teagamh, dh’fhaodadh gur ann airson cumhachd a’ bhuadhaiche thar a cho-dheuchannaiche a chaill a’ cleachdadh claidheamhan fuilteach leis an dà neach-strì adhbhar tùsail Danns’ a’ Chlaidheimh. An-diugh, ’s e nigheanan òga a’ taisbeanadh an subailteachd agus an tomhas-ama fhad’s a tha iad a’ dannsa ri ceòl na pìoba as motha a th’ anns na co-fharpaisean.

Olivia James

Tha na h-ìomhaighrean anns a' chruinneachadh seo bho sheat de shlaighdean Agfachrome de inbhe àrd a chaidh a thogail le Olivia James. Thog a' Bh-ph James, neach-togail-dhealbh letheach-proifeiseanta, na deilbh camara air turais dhan Eilean Sgitheanach eadar 1968 agus 1989 a' cleachdadh Camara Pentax S1A agus film CT18. Tha iad a' clàradh diofar àiteachan, daoine agus gnìomhan a tha an-diugh air atharrachadh no, ann an cuid de shuidheachaidhean, air a dhol à bith uile gu lèir, agus tha iad a’ toirt sealladh aon neach den eilean tro lionsa a’ chamara. Rugadh i ann an Elderslie ann an Siorrachd Rinn Friù air 26 An Giblean 1932 agus ghluais Olivia Grace James (Purcell mus do phòs i) a Shasainn ann an 1944. Rinn i trèanadh mar thidsear agus phòs i Ridseard James ann an 1956. Bha sinnsirean an duine aice às an Eilean Sgitheanach agus thòisich iad air turais riaghailteach dhan eilean ann an 1968. A thuilleadh air na slaighdean, tha Bh-ph James air cunntas a sgrìobhadh mu a cuimhneachain air na turais sin air an tug i 'Skye Magic'. Tha leth-bhreac den seo air a chumail ann an Ionad Tasglann An Eilean Sgitheanaich agus Loch Aillse.

Tha ‘Skye Magic’ air a ghabhail a-steach do a fèin-eachdraidh 'Neivie, Neivie, Nick, Nack' a tha i air a thoirt mar thabhartas do dhiofar ionadan, nam measg sin Leabharlann Chlann Dòmhnaill san Eilean Sgitheanaich, Leabharlann Mhitchell ann an Glaschu agus Taigh a’ Bhreabadair, Cill Bhearchain.

Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:

1970an

Dannsairan Gàidhealach; dannsairean; pìobaireachd; danns a’ chlaidheimh; Geamachan Gàidhealach; àrainn Geamachan Gàidhealach; pìobairean; Geamachan an Eilean Sgitheanaich

Olivia James Collection