Gran air a bhuain, Cille Mhoire, An t-Eilean Sgitheanach
Cille Mhoire
adag
sguaban
sguab
Harvested Grain at Kilmuir, Skye

Tha coirce air a bhuain air a stacadh ann an achadh ann an Cille Mhoire ann an ceann a tuath an Eilein Sgutheanaich. Chithear an rubha, Rubh’ a’ Chàirn Lèith, ann an cùl an deilbh.

In the 1960s and 1970s oats were still grown extensively on the crofts in this area which was sometimes referred to as the 'granary of Skye'. Once drained, the open fields benefitted in good years from long summer days of sunshine and dry wind. Sowing of the grain was done mainly by hand and much of the harvesting was done with a scythe until narrow reapers attached to tractors were introduced. The cut crop was turned with a wooden rake to speed up the drying process and then stacked in bundles to continue the process. Tying the sheaves or stooks to keep them securely in place was a knack which took practice. The sheaves were stored close to the croft house in a barn or protected yard to provide winter animal feed.

Anns na 1960an agus na 1970an bha tòrr coirce air fhàs air na croitean san sgìre seo agus uaireannan bhathas a’ tort iomradh air mar 'giornalair an Eilein Sgitheanaich’. Aon uair ’s gun robh iad air an drèanadh, bha na h-achaidhean fosgailte a’ fàighinn buannachd bho làithean fada samhraidh de ghrian agus gaoth thioram. Bhathas a’ cur a’ ghràin mar bu trice le làimh agus bha mòran den bhuain air a dhèanamh le speal gus an tàinig innealan buain cumhang ceangailte ri tractaran a-steach. Bha am bàrr a bha air a bhuain air a thionndadh le ràcan fiodha gus an tiormachadh dhèanamh na bu luaithe agus an uair sin air an cruachadh gus seo a dhèanamh. B’ e obair a dh’fheumadh tòrr eòlais agus cleachdadh a bh’ ann a bhith a’ ceangal na sguaban no na h-adagan gus an cumail nan àite. Bha na sguaban air an stòradh faisg air an taigh croite ann an sabhal no ann an lios dhìonta airson fodair geamhraidh nam beathaichean.

Tha cùisean air atharrachadh an-diugh agus tha feur agus biadh eile bheathaichean air an toirt bho tìr-mòr agus tha a’ chuid mhòr de na h-achaidhean sin a bha uair torrach air a dhol air ais gu cuilc agus luachair. ’S ann ainneamh an-diugh a chluinnear an traon a bha uair pailt anns an sgìre seo.

Olivia James

Tha na h-ìomhaighrean anns a' chruinneachadh seo bho sheat de shlaighdean Agfachrome de inbhe àrd a chaidh a thogail le Olivia James. Thog a' Bh-ph James, neach-togail-dhealbh letheach-proifeiseanta, na deilbh camara air turais dhan Eilean Sgitheanach eadar 1968 agus 1989 a' cleachdadh Camara Pentax S1A agus film CT18. Tha iad a' clàradh diofar àiteachan, daoine agus gnìomhan a tha an-diugh air atharrachadh no, ann an cuid de shuidheachaidhean, air a dhol à bith uile gu lèir, agus tha iad a’ toirt sealladh aon neach den eilean tro lionsa a’ chamara. Rugadh i ann an Elderslie ann an Siorrachd Rinn Friù air 26 An Giblean 1932 agus ghluais Olivia Grace James (Purcell mus do phòs i) a Shasainn ann an 1944. Rinn i trèanadh mar thidsear agus phòs i Ridseard James ann an 1956. Bha sinnsirean an duine aice às an Eilean Sgitheanach agus thòisich iad air turais riaghailteach dhan eilean ann an 1968. A thuilleadh air na slaighdean, tha Bh-ph James air cunntas a sgrìobhadh mu a cuimhneachain air na turais sin air an tug i 'Skye Magic'. Tha leth-bhreac den seo air a chumail ann an Ionad Tasglann An Eilean Sgitheanaich agus Loch Aillse.

Tha ‘Skye Magic’ air a ghabhail a-steach do a fèin-eachdraidh 'Neivie, Neivie, Nick, Nack' a tha i air a thoirt mar thabhartas do dhiofar ionadan, nam measg sin Leabharlann Chlann Dòmhnaill san Eilean Sgitheanaich, Leabharlann Mhitchell ann an Glaschu agus Taigh a’ Bhreabadair, Cill Bhearchain.

Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:

croitean; croitearachd; croitearan; obair; àiteachas; adag; sguaban; sguab