Leac-uaighe, Eilean Cholm Chille, Sgeabost, An t-Eilean Sgitheanach
Sgeabost
Eilean Sgeaboist
Easbaigean nan Eilean
cladhan
Graveslab, St Columba's Island, Skeabost, Skye

Tha an leac uaaighe seo bhon 16mh linn suidhichte sa chladh air Eilean Cholm Chille (no Sgeaboist) ann an Abhainn Shnìothasort, An t-Eilean Sgitheanach. Tha an leac a' sealltainn dealbh de ridire le còta cuibhrichte agus grèim aige air claidheamh mòr. Thathas den bheachd gun deach a snaidheadh leis an aon neach agus a rinn an snaidheadh de Iain MacLeòid Mhinginis, an 10mh ceann-cinnidh air Clann MhicLeòid Na Hearadh, a tha ann an Eaglais Chliamain ann an Roghadal, Na Hearadh. Tha leac eile coltach rithe suidhichte ann am ballachan a’ chaibeil.

Tha Eilean Cholm Chille suidhichte faisg air an t-seann drochaid thar Abhainn Shnìothasort, mu 6 mìle à Port Rìgh, agus tha e aithnichte mar aon de na làraich cràbhach as cudromaiche san Eilean Sgitheanach. Tha tobhta dà eaglais sa chladh agus làrach adhlacaidh fìr aosta. Tha an togalach as aosta agus as slàine chun an iar agus ’s e Caibeal no Teampall Cholm Chille a chanar ris (cuideachd Trannsa MhicNeacail, a’ tarraing air a’ mholadh gu bheil fichead ’s h-ochdnar den chinneadh sin air an tiodhlacadh gu dìrech na bhroinn). Dh’fhaodadh gu bheil an caibeal seo a’ dol air ais chun an 11mh linn nuair a b’e cathair Easbaig Easbaigeach nan Eilean a bh’ ann. Chithear cuideachd bun-stèidh Seann Eaglais Paraiste Shnìothasort cuideachd. Tha iad a’ dol air ais gu deireadh na meadhan-linntean agus ’s dòcha cuideachd gur e seo cathair-eaglais na h-Easbaigeachd.

Olivia James

Tha na h-ìomhaighrean anns a' chruinneachadh seo bho sheat de shlaighdean Agfachrome de inbhe àrd a chaidh a thogail le Olivia James. Thog a' Bh-ph James, neach-togail-dhealbh letheach-proifeiseanta, na deilbh camara air turais dhan Eilean Sgitheanach eadar 1968 agus 1989 a' cleachdadh Camara Pentax S1A agus film CT18. Tha iad a' clàradh diofar àiteachan, daoine agus gnìomhan a tha an-diugh air atharrachadh no, ann an cuid de shuidheachaidhean, air a dhol à bith uile gu lèir, agus tha iad a’ toirt sealladh aon neach den eilean tro lionsa a’ chamara. Rugadh i ann an Elderslie ann an Siorrachd Rinn Friù air 26 An Giblean 1932 agus ghluais Olivia Grace James (Purcell mus do phòs i) a Shasainn ann an 1944. Rinn i trèanadh mar thidsear agus phòs i Ridseard James ann an 1956. Bha sinnsirean an duine aice às an Eilean Sgitheanach agus thòisich iad air turais riaghailteach dhan eilean ann an 1968. A thuilleadh air na slaighdean, tha Bh-ph James air cunntas a sgrìobhadh mu a cuimhneachain air na turais sin air an tug i 'Skye Magic'. Tha leth-bhreac den seo air a chumail ann an Ionad Tasglann An Eilean Sgitheanaich agus Loch Aillse.

Tha ‘Skye Magic’ air a ghabhail a-steach do a fèin-eachdraidh 'Neivie, Neivie, Nick, Nack' a tha i air a thoirt mar thabhartas do dhiofar ionadan, nam measg sin Leabharlann Chlann Dòmhnaill san Eilean Sgitheanaich, Leabharlann Mhitchell ann an Glaschu agus Taigh a’ Bhreabadair, Cill Bhearchain.

Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:

clach-uaighe; leac-uaighe; ìomhaigh; Eilean Sgeaboist; Easbaigean nan Eilean; cladhan