Buill desgioba an gheat 'Florinda'
Ulapul
Lipton
Pelagia
Na Hearadh
Yacht crewmen from the 'Florinda'

Cuid den sgioba den gheat 'Florinda'. Tha na buill sgioba seo a' caitheamh an èideadh dreuchdail as fheàrr 's dòcha air a chleachdadh airson a dhol air tìr. Bha e cumanta do dh'fhireannaich à bailtean mar Leitir an Lagaidh agus an Ruigh Ruadh air taobh a tuath Loch Bhraoin falbh tràth air an t-samhradh mar sgiobaidhean air na gheataichean rèisidh a bha le daoine mar Sir Tòmas Lipton, uachdarain agus luchd-gnothaich beairteach eile, anns na 1920an. Bha an t-seasan gheataidh a' freagairt air a' bhliadhna croitearachd agus àiteach. Bha a' mhòine a bha air a' buain tràth san earrach còmhla ri cuir a' bhàrr a bhith deiseil a' toirt cothrom do na fireannaich a dhol gu na gheataichean airson an t-samhraidh agus a bhith air ais air a' chroit ann an àm airson buain. B' e an dàrna buannachd gun robh tionaichean peant agus bhàrnais a bha air an cleachdadh ann am pàirt air an toirt do bhuill an sgioba aig deireadh an t-seusain an àite iad a dhol a dholaidh. B' ann air an adhbhar seo a rèir aithris a bha na taighean anns na bailtean sin air am measadh glè ghrinn agus sgiobalta. Bhon fhiosrachadh a tha air a chumail ann an Taigh-tasgaidh Ulapuil dh'fhaodadh gu bheil na fir seo bhon gheat Pelagia. 'S iad bho C-D Donnchadh Mac an Aba (Loch Bhraoin), Dòmhnall Moireasdan agus Iain MacDhòmhnaill (an dithis às Na Hearadh).

Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu Ullapool Museum

ROS: Loch Bhraoin