Tormod Ceanadach - A' Luadh a' Chlò (2)
AB_EXTRAVAGANSEY_04
snìomh
clòimh
luadh
òran-luaidh

Get Adobe Flash player

'S ann o 'Extravagansey' a tha an earrann-fhuaim seo. 'S e subhachas dà latha a bha seo air geansaidh nan iasgairean, tachartas a chumadh san Ògmhios 2010 ann am Bun Illidh, Cataibh. Air a chur air dòigh le Pròiseact Geansaidh Linne Mhoireibh, am measg nan tachartasan bha luadh a' chlò ann, òrain agus ceòl o bheul-aithris, agus seallaidhean de shnìomh an lìn. 'S e Tormod Ceanadach gu sònraichte a chitheadh ann, fear Albannach a tha ainmeil air feadh an t-saoghail airson seinn is seanchas ann an Gàidhlig 's ann an Albannach, fear a tha cuideachd na phrìomh neach-ceàirde agus na neach-eachdraidh air stuth aodaich.

San earrainn seo tha Tormod an ceann buidhinn a tha a' luadh a' chlò.

Rugadh Tormod Ceanadach ann an Obar Dheathain ann an teaghlach de luchd-togail nan soithichean agus de sheòladairean marsantach. Dh'ionnsaich e òrain, sgeulachdan agus seanchas o dhaoine san teaghlach agus o nàbaidhean agus thog e cuideachd, nuair a bha e na dheugaire, sgilean aig luchd nam beairt làimhe mu dheireadh a bha san sgìre. Bhiodh e a' siubhal gu tric gu Eilean Bharraigh sna h-eileanan an iar agus dh'ionnsaich e càrdadh, snìomh is fighe na clòimhe a dhèanamh, a' cleachdadh nan seann dòighean, nam measg luadh a' chlò. Thog e cuideachd seann chultar is òrain na Gàidhlig.

Ghluais Tormod do na Stàitean Aonaichte ann an 1966 agus tha e air traidiseanan an t-seinn agus na fighe a chumail suas a-riamh on uair sin. Fad sia bliadhna b' e prìomh fhear na figheadaireachd aig taigh-tasgaidh eachdraidh bheò aig Colonial Williamsburg. Chuir e air chois cuideachd Sgoil Marshfield Figheadaireachd ann am Vermont ann an 1976. Ann an 2003, chaidh duais Caidreabh Dhualchas Nàiseanta on NEA (National Endowment for the Arts) a bhuileachadh air airson a chuid obrach ann an dualchasan òrain Alba agus na beairt-làimhe a chumail beò.

fighe; geansaidhean; ceaird traidiseanta; fighe; snìomh; clòimh; luadh; òran-luaidh

Norman Kennedy: Handloom Weaver & Traditional Singer