Àireamhan eilthirich a dh'fhàg a' Ghàidhealtachd agus na h-Eileanan
AB_HIGHLANDERS_ON_THE_MOVE_10

Thurso, Friday, 25th June 1841 - 244 emigrants leave for Pictou & Quebec.

Gairloch, Friday, 15th July 1842 - 215 emigrants leave for Cape Breton.'

Dingwall Academy Audios; eilthireachd; claistinneach

Am Baile: Highlanders on the Move

'S e stòr-data airson rannsachadh a th' ann an Clàr-innse nam Pàipear-naidheachd aig A' Bhaile. Tha stòiridhean agus aithisgean ann a bha air an sgrìobhadh ann am pàipearan-naidheachd na Gàidhealtachd agus nan Eilean. Seo eisimpleir no dhà a tha a' sealltainn nan àireamhan mòra de dhaoine a bha ag eilthireachd bhon sgìre seo anns an naoidheamh linn deug. Tha na h-earrainnean air an leughadh le sgoilearan bho Acadamaidh Inbhir Pheofharain.<br /> <br /> 'Skye, Friday, 25th June 1852 - 510 emigrants leave for Australia.<br /> <br /> Glenelg, Tuesday, 17th July 1849 - 300 emigrants leave for Canada.<br /> <br /> Inverness, Tuesday, 5th September 1854 - 200 emigrants leave for Australia.<br /> <br /> Isle of Lewis, Tuesday, 21st July 1863 - 500 emigrants leave for Canada & Australia.<br /> <br /> Lochalsh, Tuesday, 3rd July 1849 - 300 emigrants leave for America.<br /> <br /> Cromarty, Friday, 18th June 1830 - 621 emigrants leave for Quebec.<br /> <br /> Lochbroom, Tuesday, 1st November 1852 - 72 emigrants leave for Australia.<br /> <br /> Thurso, Friday, 25th June 1841 - 244 emigrants leave for Pictou & Quebec.<br /> <br /> Gairloch, Friday, 15th July 1842 - 215 emigrants leave for Cape Breton.'<br /> <br /> Chaidh an earrann chlaistinn seo a dhèanamh airson pac stòrais nan sgoiltean, 'Gàidheil air Imrich,' a rinn Am Baile airson Tilleadh Dhachaigh 2009.