Mac-Talla Nan Gleann (2)
AB_LL_COLIN_MACDONALD_02
croitearan
croitear
croit
croitean

Get Adobe Flash player

This audio extract is from 'Echoes of the Glen or Mac-Talla Nan Gleann' by Colin MacDonald, first published in 1936. It is read by Colin's daughter, Margaret MacDonald Newton.

'The village of Beauly itself, with its quaint wide square, its shops and trim villas, and its ruins of the Old Priory, makes a pleasant and restful picture. It is true that nowadays many buses pass through the village - indeed they stop there for a few minutes - but, as they are smoothly designed and tastefully coloured buses, and as their passengers are usually quiet and reflective people, even these modern transport vehicles do not seem out of place in this charming Highland hamlet.

Still another mile farther north and the road for some two hundred yards winds gracefully up a brae. At the top of the brae a new picture is, as it were, thrown on the screen. You are now on an old raised beach as flat as a table for two miles in front and for half a mile on either side. The soil is light and shingly and there is a profusion of whin and broom which - if it happens to be June or July - looks like a carpet of gold.

There is plenty of variety dimly discernible in the far distance, and I should like to carry you with me to the farther north where there is breath-catching beauty round every bend of the road. But for the present at least we can go no farther, for we have arrived at our Trysting Place - the Muir-of-Ord.'

Dh'fhàs Cailean MacDhòmhnaill suas air croit an teaghlaich air Àird Innis Mheannaidh, Srath Pheofhair, Siorrachd Rois. Dh'fhàg e an sgoil aig aois trì-deug ach an oibricheadh e a' chroit agus aig aois ochd air fhichead cheumnaich e o Cholaiste Marischal an Obar Dheathain. Às dèidh sin fhuair e àite na neach-obrach aig Colaiste Àiteachais Obar Dheathain agus Alba a Tuath agus mu dheireadh fhuair e àite na bhall le Gàidhlig aig Cùirt an Fhearainn an Alba.

Ann an 1914 phòs e Mairead Stiùbhairt Young agus chuir e seachad sia bliadhna às dèidh sin ann an Inbhir Theòrsa far an d' rugadh triùir den chlainn aca - Cailean, Bill agus Mairead. Rugadh an treas mac, Lewis, an dèidh do Chailean a bhith air a chur a Dhùn Èideann gu àrd-oifis Bòrd an Àiteachais. Ach ghlèidh iad an ceangal ris a' chroit, agus chaidh a' chlann a chur gu cunbhalach gu Innis Bhanaidh airson saor-làithean an t-samhraidh. 'S ann air a' chroit a bhàsaich Cailean ann an 1957.

A-rèir a nighean, Mairead, 's e duine foighidneach a bh' ann an Cailean ach dh'fhaodadh cuspairean mu bhreug-chràbhadh agus an-iochdmhorachd fearg a chur air. B' e sgeulaiche iongantach a bh' ann cuideachd agus fìor thart air airson fios. Chaidh a' chiad leabhar aige, 'Echoes of the Glen', fhoillseachadh ann an 1936, agus 's e dealbh fìrinneach agus dathach a bh' ann de bheatha làitheil air a' Ghàidhealtachd. Às dèidh sin, am measg nam foillseachaidhean aige bha 'Highland Journey' (1949), 'Croft and Ceilidh' (1947), 'Highland Memories' (1949), agus 'Crofts and Crofters' (1955). Chaidh 'Life in the Highlands and Islands of Scotland', measgadh de 'Echoes' agus 'Highland Journey', fhoillseachadh ann an 1991.

claistinneach; croitearachd; croitearan; croitear; croit; croitean;

Literary Landscapes: Colin MacDonald