Cuimhne air filmeadh 'Before the Raid' (3 à 7)
AB_ROSEMARY_MACKAY_03
An Dara Cogadh
An Dàrna Cogadh
cogaidhean
Luchd-stiùiridh

Get Adobe Flash player

Sa chuibhreann chlaistinneach seo tha Rosemary NicAoidh à Manachainn Rois (Fearn) a' cuimhneachadh filmeadh 'Before the Raid', film propaganda Breatannach a chaidh a dhèanamh sa 'Phort' ann an 1942 (air a leigeil ma sgaoil ann an 1943). Faodaidh tu am film fhaicinn le bhith 'gliogadh air a' cheangal ri bonn na duilleig seo.

Chaidh am film a stiùireadh le Jiri Weiss, fear Iùdhach à baile Prague a dh'fheumadh Seicoslobhacia fhàgail ann an 1938, nuair a thàinig na Gearmailtich a dh'fhuireach ann. Chaidh am film a dhèanamh ann am Port Mo Cholmaig a chionns' gu robh am baile coltach ris an t-seòrsa baile iasgaich Lochlannach far an robh iad ag ràdh gun do thachair cuspair an fhilm. Chaidh innseadh do mhuinntir Port Mo Cholmaig nach fhaodadh iad aon fhacal a ràdh mu 'n fhilmeadh agus chaidh an dealbh seo a thogail 's a leasachadh gu dìomhair.

'An then there was, well, a boyfriend of ma sister's - he was French Canadian; they were stationed at Tain. That was some, well, a whiley before they were filming, an he had no connections in Scotland, an he used to come to us for his leaves. There was a lot of the Canadians had, with people emigrating, had connections in the area, ye know, an they went there, but Blondie always came back to us for his leave. He always knew there was somebody there an there was a welcome.

So, it was up on the train overnight to Fearn Station an then the bus from Fearn Station to the Port, then walk to Brucefield. But as he was coming down the Red Dykes he saw this Swastika flying, an he thought, 'Why is the bus driver continuing?' An he said he thought his chance was to throw himself off the bus - he didn't know what he was going to do after that - but he couldn't understand that the bus was carrying on. An this German flag flying. An then when he came in, they were drilling on the main street. But, by that time, the bus driver had told him that they were filming. Now, that was him coming into the area, an he didn't know anything about it. But then, all letters out were censored - ye couldn't tell.'

ROS: Tairbeart

filmichean; An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; cogaidhean; Luchd-stiùiridh; claistinneach;