Cuimhne air filmeadh 'Before the Raid' (6 à 7)
AB_ROSEMARY_MACKAY_06
An Dara Cogadh
An Dàrna Cogadh
cogaidhean
Luchd-stiùiridh

Get Adobe Flash player

Sa chuibhreann chlaistinneach seo tha Rosemary NicAoidh à Manachainn Rois (Fearn) a' cuimhneachadh filmeadh 'Before the Raid', film propaganda Breatannach a chaidh a dhèanamh sa 'Phort' ann an 1942 (air a leigeil ma sgaoil ann an 1943). Faodaidh tu am film fhaicinn le bhith 'gliogadh air a' cheangal ri bonn na duilleig seo.

Chaidh am film a stiùireadh le Jiri Weiss, fear Iùdhach à baile Prague a dh'fheumadh Seicoslobhacia fhàgail ann an 1938, nuair a thàinig na Gearmailtich a dh'fhuireach ann. Chaidh am film a dhèanamh ann am Port Mo Cholmaig a chionns' gu robh am baile coltach ris an t-seòrsa baile iasgaich Lochlannach far an robh iad ag ràdh gun do thachair cuspair an fhilm. Chaidh innseadh do mhuinntir Port Mo Cholmaig nach fhaodadh iad aon fhacal a ràdh mu 'n fhilmeadh agus chaidh an dealbh seo a thogail 's a leasachadh gu dìomhair.

Interviewer: How long do you think they were there filming?

I don't know. The main filming, I think, lasted over six weeks or something, if Ah remember right. Maybe longer. It's hard to remember but it was very exciting because none of us knew about filming an that beforehand. An it was bigger cameras. An I think there was one that was on little rails, ye know, like narrow gauge railway track, down, well at the slippie in the Port. At the Point we were told to keep behind the cameras. Well, we knew that, ye see, that we had to keep out o vision. We werena s- Well, we never caused trouble there. We just went to see what was happening.

But we used to play hide an seek under the boats that were pulled up on the bank at the thingmy - when we went visiting. We used to play hide an seek under the boats where the shooting is all going on. An it was funny cos that boats of course have met their end since then. It was funny to see them so realistic in the film, an say, 'Oh, there's the boats an Ah played hide an seek under that.'

ROS: Tairbeart

filmichean; An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; cogaidhean; Luchd-stiùiridh; claistinneach;