Cuimhne air filmeadh 'Before the Raid' (7 à 7)
AB_ROSEMARY_MACKAY_07
An Dara Cogadh
An Dàrna Cogadh
cogaidhean
Luchd-stiùiridh

Get Adobe Flash player

Sa chuibhreann chlaistinneach seo tha Rosemary NicAoidh à Manachainn Rois (Fearn) a' cuimhneachadh filmeadh 'Before the Raid', film propaganda Breatannach a chaidh a dhèanamh sa 'Phort' ann an 1942 (air a leigeil ma sgaoil ann an 1943). Faodaidh tu am film fhaicinn le bhith 'gliogadh air a' cheangal ri bonn na duilleig seo.

Chaidh am film a stiùireadh le Jiri Weiss, fear Iùdhach à baile Prague a dh'fheumadh Seicoslobhacia fhàgail ann an 1938, nuair a thàinig na Gearmailtich a dh'fhuireach ann. Chaidh am film a dhèanamh ann am Port Mo Cholmaig a chionns' gu robh am baile coltach ris an t-seòrsa baile iasgaich Lochlannach far an robh iad ag ràdh gun do thachair cuspair an fhilm. Chaidh innseadh do mhuinntir Port Mo Cholmaig nach fhaodadh iad aon fhacal a ràdh mu 'n fhilmeadh agus chaidh an dealbh seo a thogail 's a leasachadh gu dìomhair.

'Mrs MacKay, the one that says, 'Quisling', she was coming out to get the fish before the shooting started big time, an Mrs Docherty was coming out at her back. Oh, Ah laughed! Ah had to get on to 'Vonne. Ah said, 'I'd forgotten Mrs Docherty fell an broke her arm. She's got it in stookie!' Coming out behind Mrs MacKay, she's got a basin, Ah think, for her share o the fish. Mrs MacKay has a basket. Maybe that's what Mrs Docherty has but this white stookie! An Ah'd forgotten about that.

Interviewer: An you can see that on the film?

Uh-huh. Ye see that on the film - she's coming out behind with the arm in plaster. An it was her grand-daughter that used to come up from the Glasgow area an she would - she younger than us - but she always wanted to play hide an seek in the boats, an of course, my twin an - we were older - but we went along with Ann but Ann would say, 'Where's the other one o yous?' Cos she never knew which was which; we were so alike. An she never gave us a name. She just said, 'Where's the other one o yous?'

ROS: Tairbeart

filmichean; An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; cogaidhean; Luchd-stiùiridh; claistinneach;