TIOTAL
Dè na rudan a tha coltach/eadar-dhealaichte eadar eòlas an eilthirich an-diugh agus tràth san 19mh linn? - Tony Pollard
AB_SGI_01_TONY_POLLARD_Q_05
2009
Tony Pollard
41007
co-labhairtean
eilthireachd

Rinn Am Baile agallamhan le grunn luchd-labhairt rè na co-labhairt. San earrainn chlaistinnich seo, tha an Dr Tony Pollard a' freagairt na ceiste:

"Am b'urrainn dhut innse dè na rudan a tha coltach/eadar-dhealaichte eadar eòlas an eilthirich an-diugh agus, can, tràth san 19mh linn?"

'I suppose I'm an immigrant. As was said laterally there, we didn't discuss the invasion of Scotland by the English, and it's, you know, I'm a product of that. I straddle very difficult ground in some ways. I'm - even despite the Irish side - I'm ostensibly English. I was born in England and lived there for, you know, the first eleven, twelve years of my life. But I regard Scotland as my home and I regard myself as a Scot, as a naturalised Scot. So, you know, maybe I'm the first generation of that, that new wave of Scots. I remember a few pummellings I used to take in the playground at Oban High School for the very fact, but you ride with the blows, as they say.'

EACHDRAIDH-BEATHA

'S e àrd-arc-eòlaiche air àr-fhaichean agus an Stiùriche aig Ionad Arc-Eòlas nam Blàr aig Oilthigh Ghlaschu a th' ann an Dtr Tony Pollard. 'S e prìomh-òraidiche a th' ann agus neach-gairm aig cùrsa MLitt air Arc-eòlas Àr-fhaichean agus Còmhstri. 'S e co-neach-taisbeanaidh a bh' ann aig an t-sreath telebhisean aig a' BhBC 'Two Men in a Trench', a thug arc-eòlas nan raointean blàir do mhòran luchd-èisteachd air feadh an t-saoghail. Tha e air pròiseactan àr-fhaich a dhèanamh san RA, ann an Afraga agus an Ameireaga a Deas agus tha e air grunnan ràithean obair air thalamh Àr-fhaich Chùil Lodair a stiùireadh, obair a chuidich gu mòr san Ionad Turasachd ùr-fhosgailte an sin agus ann am mìneachadh ath-sgrùdaichte a' bhlàir. Tha Tony cuideachd air pròiseactan a dhèanamh air àr-fhaichean Seumasach aig Coill a' Chnagaidh agus aig Prestonpans agus aig làrach sèist a' Ghearasdain.

Tha Tony na cho-dheasaiche den 'Journal of Conflict Archaeology' agus tha e air mòran a sgrìobhadh air arc-eòlas agus air eachdraidh airson luchd-èisteachd, an dà-chuid agadamaigeach agus mòr-shluaghach. 'S e na foillseachaidhean as ùire aige am fear ri-tighinn 'Culloden: The History and Archaeology of the Last Clan Battle' (Pen and Sword) agus a chiad nobhail, 'The Minutes of the Lazarus Club' (Penguin 2008).

co-labhairtean; eilthireachd; claistinneach

Scotland's Global Impact