TIOTAL
Nan dèanadh tu eilthireachd an-diugh, dè a bhiodh tu ag ionndrainn bhon dachaigh? - Margaret Bennett
AB_SGI_02_MARGARET_BENNETT_Q_07
2009
Margaret Bennett
41017
co-labhairtean
eilthireachd

Rinn Am Baile agallamhan le grunn luchd-labhairt rè na co-labhairt. San earrainn chlaistinnich seo, tha an Dr Margaret Bennett a' freagairt na ceiste:

"Nam biodh tu a' dèanamh eilthireachd an-diugh, dè a bhiodh tu ag ionndrainn bhon dachaigh?"

'Well, if it's my own personal home, I would just look forward to making a home somewhere else. My husband was also an emigrant; we share that kind of, well, 'we'll just make home wherever home is' but I, I'm from quite a close family, and I suppose the longer I live, the more importance I attach to family. One always misses family. But I'm not the sort to get lonely. I don't ever feel lonely. And so, even in my eight or nine years in Canada, I never felt homesick, isn't that curious, dearly as I love Scotland. Now is that - I can't answer this - is that because I knew I could go back, or because I was so preoccupied in what I was doing?

I missed individuals, but, and I absolutely love Scotland, and yet, I didn't- Oh yes, I'll tell you when I did miss it, now that I remember now. I missed Scotland terribly when I spent eight weeks in Tennessee, because the weather was so hot and stifling, I thought I was going to just expire. So, I think what I missed was the air. As long as I'm in place that has nice air, which Newfoundland ticks the box there, and so does Quebec, although Quebec's very far from the sea, but it's got a beauty about it. And, and, it's the people, the people you relate to. It must be hard for people who, for individuals who find it difficult to relate to people, because maybe wherever they are they're going to not feel a sense of being settled, whereas I've been very lucky that way. I've felt very at ease in other places, in other cultures, and I've felt often very privileged to be, to have found a place within somebody else's culture, and to be accepted.'

EACHDRAIDH-BEATHA

Thogadh an Dtr Mairead Bennett air an Eilean Sgitheanach, ann an Leòdhas agus ann an Sealtainn. Rinn i às-imrich a Chanada ann an 1967 mar oileanach iar-cheumnach ann an Dualchas aig Oilthigh Cuimhneachail Newfoundland. Ann an 1975 's i an Neach-dualchais aig Pròiseact Quebec-Innse Ghall aig Taigh-tasgaidh a' Civilisation, a' tilleadh a dh'Alba ann an 1976. Bho 1984 bha i na h-òraidiche aig Oilthigh Dhùin Èidinn, a' clàradh eachdraidh air aithris agus traidiseanan Albannach aig an taigh agus thall thairis.

Tha i a-nis pàirt-ùine aig Acadamaidh Rìoghail Alba de Cheòl is Dràma agus am measg a leabhraichean tha 'Scottish Customs from the Cradle to the Grave' (1992) agus dà sgrùdadh, a choisinn duaisean, air traidiseanan an luchd-às-imrich, 'The Last Stronghold: Scottish Gaelic Traditions in Newfoundland' (1989) agus 'Oatmeal and the Catechism: Scottish Gaelic Settlers in Quebec' (1999).

Tha i air a bhith ann an grunnan chlàran CD, tha i air seinn aig fèisean eadar-nàiseanta agus air cur ri grunnan riochdachaidhean thaigh-cluiche. Ann an 1998 fhuair i Duais a' 'Master Music Maker' a' comharrachadh fad beatha de dh'obair-chiùil agus theagaisg, agus ann an 2003, fhuair i Duais Eadar-nàiseanta nam Boireannaich Ceilteach airson 'lifelong service to Scottish Culture'. Airson An Tilleadh Albannach 2009 dh'fhoillsich i leabhar le CD dùbailte de dh'òrain a' sgaoileadh thar trì linntean, 'Dìleab Ailean-A Newfoundland Homecoming Cèilidh' (Grace Note Publications).

co-labhairtean; eilthireachd; claistinneach

Scotland's Global Impact