Dè a chuireadh tu dhan chiste eilthirich agad? - Eric Richards
AB_SGI_05_ERIC_RICHARDS_Q_06
Eric Richards
co-labhairtean
eilthireachd

Rinn Am Baile agallamhan le grunn luchd-labhairt rè na co-labhairt. San earrainn chlaistinnich seo, tha an Proifeasair Eric Richards a' freagairt na ceiste:

"Nam biodh tu a' dèanamh eilthireachd an-diugh is nach fhaodadh tu a thoirt leat ach na dheidheadh ann an ciste eilthirich àbhaisteach, dè chuireadh tu innte?" (Bhiodh ciste àbhaisteach mu 96cm x 51cm x 56cm.)

'It's, it's much easier these days than it used to be, so nothing is sort of as, as final as it used to be, but it's- I suppose if you regard it as migration as, in the 1960s, when I first did it, and it was probably going to be quite difficult ever getting back - that is no longer true today, of course - but it struck me as being rather like fleeing a bush fire; you'd take up, you know, you'd rush around the house picking up what was really important to you. Well, what would that be? I don't know. Old photographs, some of your best music, some personal letters, one's notes, of course; if you're an historian you'd want to grab hold of those labour-intensively produced notes for your next book, or whatever. So, it'd be a bit like that.'

EACHDRAIDH-BEATHA

'S e Proifeasair de dh'Eachdraidh aig Oilthigh Flinders, Adelaide a th' ann an Eric Richards, a bha a' teagasg roimhe aig Oilthighean Shruighlea agus Adelaide. 'S e a chuspair sònraichte na Fuadaichean Gàidhealach agus choisinn a leabhar, air eachdraidh-beatha Phàdraig Sellar, cliù agus duais Leabhar Eachdraidh na Bliadhna (1999). 'S e na leabhraichean as ùire aige 'Britiannia's Children. Emigration from England, Scotland, Wales and Ireland since 1600', (Lunnainn agus New York, Hambledon agus Lunnainn, 2004); 'Debating the Highland Clearances' (Press Oilthigh Dhùin Èidinn 2007) agus 'Destination Australia: Migration since 1901' (Sydney: Press Oilthigh New South Wales 2008).

Ìomhaigh: Susy Macaulay

co-labhairtean; eilthireachd; claistinneach