Carson a tha e cudromach an t-àm a chaidh seachad a rannsachadh? - Rosalind McClean
AB_SGI_06_ROSALIND_MCCLEAN_Q_08
Rosalind McClean
co-labhairtean
eilthireachd

Rinn Am Baile agallamhan le grunn luchd-labhairt rè na co-labhairt. San earrainn chlaistinnich seo, tha an Dr Rosalind McClean a' freagairt na ceiste:

"Nad bheachd-sa, carson a tha e cudromach an t-àm a chaidh seachad a rannsachadh?"

'Because of the future. The questions we ask of the past are often to do with the present. Often our own personal presents, even academic historians. In New Zealand, for example, many people of European background - the Pakeha - are feeling the loss of identity, partly because the Maori identity has become so prominent and strong. What's our identity? Where do we belong? So we're going back and wanting to know more about our own roots and multiple roots. So that's about the present, but it's also about defining a way of life for the future, and for me that's a, that's a multicultural life where we live in relationship with each other, and I have a special relationship to New Zealand, and Scotland, and people in both those places, but it's, it's a sense of global belonging, and human, our common humanity. And for me, finding out about peoples in the past connects me with how I want to be, and how I want our world to be in the future, so it's, it's a future oriented project.'

EACHDRAIDH-BEATHA

Tha Rosalind McClean, a cheumnaich o Oilthighean Dhùin Èidinn, Sealan Nuadh agus Dhùin Èidinn, Alba, na leughadair aig Oilthigh Waikato, Sealan Nuadh. Ann an 2004, na ball de sgioba sgoilearan de Shealan Nuadh agus de dh'Alba, fhuair i caidreachas urramach Marsden gus coimhead air pàtranan imrich agus suidheachaidh ann an Aotearoa, Sealan Nuadh, agus dìleaban na h-imrich seo a rannsachadh. Tha a h-obair acadamaigeach air fhiosrachadh le a h-eòlas sna 1990an nuair a shiubhail i fad is farsaing, a' fuireach còmhla ri a teaghlach òg sa Mheadhan-Ear, ann an Roinn Eòrpa agus ann an Ameireaga a Tuath. Tha i air obair a dhèanamh aig urras carthannach agus mar sgriobhadair neo-eisimileach, agus tha i fhathast na neach-tagraidh airson còirean luchd-imrich is luchd-fògarraich.

co-labhairtean; eilthireachd; claistinneach

Scotland's Global Impact