Cuimhneachaidhean aig Pìleat Spitfire (10 de 10)
GB232_MFR_JOHN_NIVEN_10
Rèidio Linne Mhoireibh
luchd-iùil adhair
plèanaichean
an Dara Cogadh

Get Adobe Flash player

San earrann èisteachd seo on phrògram aig Rèidio Moray Firth 'Marshall a' Coinneachadh', tha Sam Marshall a' bruidhinn ri Iain Niven a bha na phìleat ann an Spitfire.

Interviewer: You finished your war in the Far East but you had stopped flying by that time. How did you feel about not flying any more?

I wasn't particularly worried about it because I'd done a second tour of operations in 1943, '44, '45, which was in fair contrast to the first tour, in that it was very largely close support to the army, dive bombing, strafing and that sort of thing, and it wasn't the same sort of gentleman's war that we'd been accustomed to before that. But after that, I was posted out to the Far East at the end of the war and, as Administrative Office, and while it was still very enjoyable, I was quite happy when my time was finished. I had extended my service for a couple of years and then was quite glad to get home.

Interviewer: You had no urge to fly again?

I had a, I had a couple of shots - they had a Spitfire on the wing that was going - anyone could whip it up if they wanted - and I had a couple of shots in it, but it, the thrill had gone, really. I wasn't all that keen.

Interviewer: You and the Spitfire made a good team but what do you remember most of all about those days?

I think if there's one thing, it's a feeling of colour. It's an impression of colour because the aircraft were, although they were camouflaged, the British aircraft were camouflaged, they were still coloured - they had roundels on them, red, white and blue roundels. The German aircraft, which were also camouflaged, were very highly marked. They were, some of them had red noses, yellow noses, red rudders, tails, black stripes on them, all sorts of things, and when you get a milling mass of this whirling about in a clear, clear blue sky, it's really quite striking and its something that you don't readily forget. Something perhaps that you would, you'd like to arrange if it could be made safe to do so.

Interviewer: If somebody said tomorrow, 'I've got a Spitfire outside in flying order' would you go up?

Yes I would. Yes. I don't know if I'd get down again. Well, I'd get down but without breaking it, I'm not sure.

Rugadh is thogadh Iain Brown Niven ann an Dùn Èideann. An dèidh fhoghlam aig sgoil Sheòrais Heriot, chaidh e a-steach do ghnothachas an teaghlaich ag obair air mullaichean thogalaichean, Iain Low, Sglèatairean. B' e sgiathalaich, ge ta, a dheagh mhiann bho òige, agus aig aois naodh-deug san Òg-mhios 1939, chuir e a-steach ainm gu soirbheachail do Shaor-thoilichean Glèidhte an RAF (Volunteer Reserve). Chuir e steach airson Colaiste Feachd an Adhair ann an Cranwell agus fhuair e ann, ach mum b' urrainn dha tòiseachadh, chaidh èigheachd air san t-Sultain seirbheis a dhèanamh sa chogadh.

Tro bhliadhnachan a' chogaidh rinn e seirbheis chliùiteach san RAF, a' sgiathalaich Spitfires san RA, sna h-Innseachan agus ann an Iapan. B' e Ceannard a' Scuadrain ann an Scuadran 602 Baile-mòr Ghlaschu agus ann an Scuadran 485 Shealain Ùir. Bha e cuideachd a' sgiathalaich le 322 Scuadran Duitseach. Choisinn e an DFC (Crois na Sgiathalaich Cliùitich) le crann-tarsainn airson a dhìchill mhisneachail. (Tha crann-tarsainn air a chur ri ribean an DFC airson luchd-coisnidh a tha a' faighinn an dàrna duais.)

Às dèidh a' chogaidh chaidh Iain a-steach air ais do ghnothachas mhullaichean an teaghlaich, phòs e Dorothy Hood agus bha triùir chlann aca. Ghluais e a dh'Inbhir Theòrsa airson obair a dhèanamh ann an roinn na luchd-obrach aig UKAEA (Ùghdarras Lùth Atomaigeach na Rìoghachd Aonaichte) ann an Dùn Rath, mus deach e mu dheireadh a dh'fhuireach ann an Inbhir Nis na fhear-obrach aig an HIDB (Bòrd Leasachaidh na Gàidhealtachd 's nan Eilean).

Bha Iain fìor dhèidheil air goilf (chluich e bho bhacadh de 2) agus sna 1960an bha e na mheadhan air ath-ùrachadh is leudachadh a' chùrsa aig a' Mheaghrath faisg air Inbhir Theòrsa. Leig e dheth a dhreuchd ann an 1985 agus bhàsaich e san Dàmhair 1986. Tha a bhean, a mhac agus a dhithis nighean fhathast a' fuireach ann an Inbhir Nis 's an Inbhir Narann.

luchd-iùil adhair; plèanaichean; an Dara Cogadh

MFR: Memories of a Spitfire Pilot