Ag Obair aig an Sgadan ann an Inbhir Ùige
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_106
nigheanan an iasgaich
cailleachan an èisg
giollachd èisg
iasgach

Get Adobe Flash player

San earrainn fuaim seo tha A' bh-ph Baba NicAoidh a' bruidhinn air a sheanphàrantan agus mar a bhiodh a seanmhar a' dèanamh obair cutadh an sgadain ann an Inbhir Ùige. Bhiodh clann-nighean an sgadain a' ceangal luideagan, air an robh 'clooties' aca, mu an corragan a dhìonadh iad o na sginean geur agus o 'n t-sàl.

'Ah mean, when we were young, as Ah said, ma grannie was at e herring - we didna go - but ma grannie was at e herring an we used tae go wi her tea til her, ye know? She came home at dinner time. Ma mother always gave her something at dinner time but then ma mother put up an enamel pan o tea, an enamel pail wi tea - it had a lid on e top o it at acted as a cup, ye know, an sandwiches til her. Ye see, we had til howld e sandwich because her hands were dirty an she couldna take e rags off her fingers til take e food. So we would howld e sandwich til her til she'd get a bite o it. She could take e cup herself, ye know, but, oh, them were the days, right enough. An good days.

An my ither grannie, when my grandda - he was a cooper - an when he was oot o work he'd nothing because they got no broo money in at day if they werena workan. An many a time in e winter they werena workan, an ma grannie was great for giean o half o it she hid left til anybody, ye know, if anybody next door hid nothing, she'd gie half o it til them, an my grandda always used til say, 'Ye're pleased now, Maggie, Ye've nothing for e dinner e morn, ee gave it all off', an she'd always say, 'Oh we'll get something, we'll easily do it'. An, sure as fate, ye'd be in in twa minutes an somebody'd knock at e door, an when ye went iss was twa kippers or twa herrin fae somebody at was workan at it. At was their dinner for e morn den. An he would say, 'Look, Ah telt ye' an at was it.

Interviewer: So, if they, if they werena at work they got nothing?

No, nothing at all. But there were two or three shillings off it they made [?] for a rainy day. Ma grandda always said wit he called e shop [?] o e kist. Little bitty in, e lifted e lid o e meal chest, an there's a little wee square bitty in ere an he called at e shop [?] o e kist an e always saved twa or three pound in at, ye know? Had tae pay it. An e always had tae pay e rent once a year, ye see? An e always saved up for rent, an they paid it an, fan they got their pay an at was it. They niver paid rent every week. And they'd maybe get coal in too when they hid e money an it did, well in, if they hidna got it, they hidna got it an at was it. They were very good for getting sticks tae anybody, it they had any sticks or anything, ye know? They niver seemed to want o what they hidnae got a lot, ye know?'

clann nighean an sgadain; nigheanan an iasgaich; cailleachan an èisg; giollachd èisg; iasgach

Caithness Recordings: Fishing