Driofairean Sgadain, Inbhir Ùige
CAITHHORZ_THUFM_PH099
gnìomhachas an iasgaich
calaidhean
cabhlach iasgaich
Herring Drifters, Wick

Dealbh camara a' sealltainn drioftairean sgadain a' dèanamh deiseil gus cala Inbhir Ùige fhàgail. 'S e an Drioftair Sgadain "Owner's Delight" an t-soitheach ri aghaidh an deilbh.

Ann an 1768, thog Sir Iain Mac na Ceàrdaich às Ulbastair cidhe ann an Inbhir Ùige gus am baile a bhrosnachadh mar ionad iasgaich sgadain. Rinneadh adhartas le taic bho Chomann Iasgach Bhreatainn, le leasachaidhean anns a' chala a rinn Tòmas Telford ann an 1810, agus le bhith a' togail cidhe a bharrachd ann an 1831. Bha an gnìomhachas aig àirde eadar 1860 agus 1890, nuair a bha suas ri 1000 bàta ag obair bhon chala.

Bha mu 6000 iasgair ag obair air na bàtaichean-iasgaich, agus bha obair ann do 6000 neach-obrach a bharrachd. Nam measg bha boireannaich a bha a' cutadh agus a' sailleadh nan sgadan agus gan cur ann am fillidhean.

Dh'adhbharaich cion oidhirpean air an stoc a ghleidheadh gun do dh'fhàs an sgadan gu math gann tràth san 20mh linn. Mus tàinig 1930, bha na bu lugha na 30 bàta-iasgaich ag obrachadh a-mach às a' chala,

Caithness Horizons

gnìomhachas an iasgaich; calaidhean; cabhlach iasgaich