Taigh a' Bhaile Inbhir Nis, Liosta Bhùirdeasaich 1
AB_INVTOWNHOUSE07_55

An t-Àrd-Urramach Màiri, A' Bhana-phrionnsa Rìoghail, 18mh Ògmhios 1951
A Mòrachd, A' Bhanrigh Ealasaid, Màthair na Banrigh, 6mh Lùnastal 1953

Taigh a' Bhaile Inbhir Nis; Borgh Rìoghail; Bùirdeasaich; Saor-fhear; Saor-fhir

Inverness Town House 2007

Seo a' chiad duilleag de Liosta nam Bùirdeasach ann am Borgh Rìoghail Inbhir Nis a tha san t-Seòmar Comhairle ann an Taigh a' Bhaile Inbhir Nis.<br /> <br /> Tha Saorsa a' Bhorgh Rìoghail air a bhuileachadh mar chomharra air seirbheis bharraichte chatharra, poilitigeach no armailteach ann an cogadh no sìth, gu h-ionadail no gu nàiseanta . <br /> <br /> Tha Tiocaid Bùirdeasaich agus fàinne shìmplidh òir gan toirt dhan t-Saor-neach agus thathar ag iarraidh air ainm a chur air Liosta nam Bùirdeasach agus a' bhòid a ghabhail - 'I do solemnly and sincerely promise and declare that I will faithfully demean myself as a Burgess and Freeman of the Royal Burgh of Inverness'<br /> <br /> Tha na h-ainmean a leanas air an duilleig seo den liosta: <br /> <br /> An Seanailear Roberts à Kandahar agus Watford, 28mh Sultain 1893<br /> Am Fìor Urramach. Iarla Rosebery, 10mh Sultain 1894<br /> An Ridire Raibeart B. MacFhionnlaigh, C.B., BP, Neach-lagha Coitcheann dha Sasainn, 19mh Dàmhair 1897<br /> Dòmhnall Camshron à Loch Iall, Morair Leifteanant Siorrachd Inbhir Nis, 14mh Iuchar 1903<br /> Am Fìor Urramach MacShimidh C.B., D.S.O., 14mh Iuchair 1903<br /> Teàrlach Beresford K.C.B, G.C.V.O., Admaral Cabhlach a' Chaolais 15mh Iuchair 1907<br /> An Ridire Seumas Alasdair Grannd, Lighiche, Canada, 13mh Iuchar 1910 <br /> Am Fìor Urramach Lloyd George, O.M., Prìomh Mhinistear, 4mh Dàmhair 1921 <br /> A. Mac an Tòisich de Mhic an Tòisich, 11mh Sultain 1925<br /> An t-Àrd-Urramach Rìoghail Ailbeart, Diùc Iorc, 17mh Cèitean 1929<br /> Am Fìor Urramach Ramsay MacDhòmhnaill, Prìomh Mhinistear, 13mh Ògmhios 1930<br /> Am Fìor Urramach Stanley Baldwin, Prìomh Mhinistear 13mh Ògmhios 1930<br /> An Ridire Murchadh MacDhòmhnaill, B.P., Inbhir Nis, 13mh Ògmhios 1930<br /> An t-Àrd-Urramach Rìoghail Èideard, Prionnsa na Cuimrigh, 26mh Ògmhios 1931<br /> Teàrlach Friseal, à Inbhir Nis, 14mh Dùbhlachd 1938<br /> Pàdraig Friseal à Inbhir Nis, Prìomh Mhinistear Sèalainn Nuadh, 18mh Lùnastal 1938<br /> An Seanailear Ridire Iain Hamaltan, G.C.B., G.C.M., D.S.O., Ceann-suidhe na Feachd Bhreatannaich (Alba), 14mh Ògmhios 1947<br /> An t-Àrd-Urramach Màiri, A' Bhana-phrionnsa Rìoghail, 18mh Ògmhios 1951<br /> A Mòrachd, A' Bhanrigh Ealasaid, Màthair na Banrigh, 6mh Lùnastal 1953