Tha an clàr-dùthcha seo bho 1811, a' sealltainn baile Harapul.

Ann an 1799 dh'fhastaidh an Ridire Dòmhnallach Iain Blackadder gus oighreachd a thomhais agus aithisg a sghrìobhadh ma dheidhinn. Thill Blackadder 10 bliadhna às dèidh sin nuair a bha an Ridire Dòmhnallach air cur roimhe an siostam fheanngan air an oighreachd aige atharrachadh gu croitearachd. Rinn Blackadder sreath de chlàran dùthcha le, gu h-àbhaisteach, aon chlàr-dùthcha mu choinneamh gach baile. Sheall e am fearann a bh' ann aig an àm (talamh àitich, talamh ionaltraidh amsaa) ann an dathan, agus a' chuid bu mhotha den tuineachadh. An uair sin, sheall e cruth nan croitean ùra ann an inc dhearg. Cuimhnich nach àbhaist dha na croitean a bhith a' gabhail a-steach an talamh àitich air fad anns gach baile. Is àbhaist dha an àireamh acairean iomlan do dhiofar àiteachan air gach tuathanas a thoirt seachad ann an inc dhubh, cho math ri farsaingeachd nan croitean ùra ann an inc dhearg. Tha iad sin air an sealltainn mar ARP - a tha a' ciallachadh acairean, ròdan agus spàrran. (bha 940 spàrran ceàrnagach a' dèanamh 1 ròd, agus tha 4 ròdan a' dèanamh acair).

Tha ainmean àiteachan air an litreachadh ann an dòigh eadar-dhealaichte anns gach clàr-dùthcha agus sgrìobhainn. Cha robh Gàidhlig aig luchd-dèanamh nan clàran dùthcha agus an luchd-tomhais agus mar sin bhiodh iad a' sgrìobhadh nan ainmean mar a bha iad gan cluinntinn. Mar an ceudna, bhiodh clàrcan nan oighreachdan gu tric a' litreachadh ainmean mar a bha iad gan cluinntinn oir cha robh cunbhalachadh oifigeil ann gus an do dh'fheuch an Suirbhidh Òrdanais ris an seo a dhèanamh aig deireadh na 19mh linne.

Ann an Taigh-tasgaidh na Pòcaid ann an Leabharlann Chlann Dòmhnall tha cruinneachadh de notaichean, clàran-dùthcha, deilbh, seallaidhean agus earrannan bho na tasglainn a tha a' toirt sùil a-steach dha beatha air oighreachd sa Ghàidhealtachd. Tha Leabharlann Chlann Dòmhnaill suidhichte ann an taigh-tasgaidh a dh'aon ghnothaich, Taigh-tasgaidh nan Eilean, air talamh Chaisteil Armadail. Tha an caisteal stèidhichte ann an teis-meadhain oighreachd, a bha uair na pàirt de fhearann traidiseanta Chlann Dòmhnaill, air leth-innis Shlèite ann an ceann a deas an Eilein Sgìtheanaich.

Clàr-dùthcha Harapul - Iain Blackader, 1811

INBHIR NIS: An Srath

1810an

Taigh-tasgaidh na Pòcaid; taighean-tasgaidh; Leabharlann Chlann Dòmhnaill; leabharlannan; oighreachdan; Dòmhnallaich; An t-Eilean Sgìtheanach; Armadal; Slèite; clàran dùthcha; croitean; croitearachd; bailtean; Harapul; Blackadder; feannag; zoomable

Pocket Museum (maps)