Sealladh o Chaiplich, a' coimhead taobh an iar-thuath
AB_LL_CAIPLICH_01
fields
houses
p
View from Caiplich, looking northwest

San dealbh-camara seo chithear an sealladh o Chaiplich, faisg air Obar Itheachan, a' coimhead taobh an iar-thuath taobh Ghleann Srath Fharrair. B' e Caiplich an dachaigh aig an ùghdar, Katharine Stewart.

Rugadh Katharine Stiùbhart ann an 1914 agus thàinig i gu bhith am measg nan sgrìobhadairean a bu trainge air a' Ghàidhealtachd. Aig àm an Dàrna Cogaidh bha i ag obair aig Oifis na Maraireachd ann an Lunnainn agus às dèidh sin thàinig i a dh'fhuireach ann an Obar Itheachain (Abriachan), faisg air Inbhir Nis, far an robh i na croitear, ruith i am post-oifis agus sgrìobh i aithriseachdan airson a' BhBC. Bha i an luib na cùis nuair a chaidh taigh-tasgaidh beag a chur air bhonn ann an Obar Itheachain agus ann an 2005 choisinn i Duais Roinn na Gàidhealtachd de Chomann Bratach na Croise (Saltire Society) airson an ultaich a rinn i do chùis tuigisinn Cultar na Gàidhealtachd.

Chaidh a' chiad leabhar aig Katharine, 'A Croft in the Hills', fhoillseachadh ann an 1960 agus a-rithist ann an 1971. An rud a chaidh fhaicinn an toiseach na sgeulachd fhoghainteach, chaidh e fhaicinn a-rithist na phrìomh-aithneachadh de dhòigh-beatha a bha a' crìonadh gu luath. Lean 'A Garden in the Hills' ann an 1995, agus 'A School in the Hills' ann an 1996 agus 'The Post in the Hills' an 1997. Ghluais i an uair sin gu leabhraichean nach robh cho fèin-eachdraidheil le 'Abriachan: the story of an upland community', airson Urras Choilltean Obar Itheachain (2000), agus 'The story of Loch Ness' (2005). Tha an leabhar bho dheireadh a sgrìobh i, 'Women of the Highlands' (2006), na thuras inntinneach tro bheathannan bhoireannaich ainmeil na Gàidhealtachd tro na linntean. Tha an leabhar air a choisrigeadh 'To women everywhere, those custodians of life'.

Chaidh an iris mu dheireadh aice, 'Cattle on a Thousand Hills' fhoillseachadh ann an 2010. Chaochail i air an 27 Màrt 2013, aig aois 98.

landscapes; hills; crofts; fields; houses; p