Sanas Taigh-cluiche Inbhir Nis airson na bròn-chluich 'Hamlet!'
Lìonradh Thasglann na Gàidhealtachd
dràma
actairean
cluicheadairean
Inverness Theatre Bill advertising the tragedy 'Hamlet!'

Sanas Taigh-cluiche Rìoghail Inbhir Nis airson Dihaoine 2a Gearrain 1849. Thòisich am feasgar leis a' bhròn-chluich 'Hamlet!' anns an robh 'King Claudius' air a chluich le Mgr Masterman agus 'Ophelia' leis a' Bhph.Glanville. Anns an dùnadh chunnacas an comadaidh 'Charles II!'.

Thòisich taisbeanadh na h-oidhche aig 7.30f agus bha prìsean nan suidheachan eadar tasdan anns a' ghaileiridh agus trì tasdanan anns na bocsaichean.

Chan eil e soilleir cuine a dh'fhosgail an Taigh-cluiche Rìoghail an toiseach, ach tha teisteanas ann a tha a' toirt taic dhan bheachd gu robh e ann ro 1826. Ghluais an taigh-cluiche gu Seòmraichean Lowe, air Sràid na h-Eaglaise, ann an 1849, agus ghluais e dha àite mu dheireadh, air Sràid na Bruaich, dà bhliadhn' deug thar fhichead an dèidh sin. Chaidh an Taigh-cluiche Rìoghail a sgrios le teine air madainn Dimàirt an t-17mh den Mhàirt 1931. Bha cleasachd Will Fyffe air fhosgladh an oidhche roimhe ach cha deach mòran de na propan aige neo an t-airgead a chaidh thoirt a-steach a lorg a riamh

1840an

taighean-cluiche; sanasan dealbhan-cluiche; sanasan taighean-cluiche; dealbhan-cluiche; bròn-chluich; baoth-chluich; òran; dannsa; cleasaichean; ban-chleasaichean; dràma; actairean; cluicheadairean

Theatre Bills