Sanas Taigh-cluiche Inbhir Nis airson an dràma 'Bottle!'
Lìonradh Thasglann na Gàidhealtachd
dràma
actairean
cluicheadairean
Inverness Theatre Bill advertising the drama 'Bottle!'

Sanas Taigh-cluiche Rìoghail Inbhir Nis airson Dimàirt 25 Og Mhìos 1850. Thòisich a' chleasachd leis an dràma 'The Bottle!'. Bha 'Dicky Drudge' (caractar tuairmseach)' air a chluich le Mgr W. J. Anson agus 'Mgr Warrant (caractar air bheil sinn uile ro-eòlach)' air a chluich le Mgr Crone. Thàinig an oidhche gu crìch leis a' bhaoth-chluich 'Boots At The Caledonian'.

Thòisich taisbeanadh na h-oidhche aig 8f agus bha prìsean nan suidheachan eadar sia sgillinn anns a' ghaileiridh agus dà thasdan anns na bocsaichean. Tha na facail ann an Laideann 'Vivat Regina' ('Beath' Fhada dhan Bhànrigh'), sgrìobhte aig bonn an t-sanais, mun Bhànrigh Bhictoria.

Chan eil e soilleir cuine a dh'fhosgail an Taigh-cluiche Rìoghail an toiseach, ach tha teisteanas ann a tha a' toirt taic dhan bheachd gu robh e ann ro 1826. Ghluais an taigh-cluiche gu Seòmraichean Lowe, air Sràid na h-Eaglaise, ann an 1849, agus ghluais e dha àite mu dheireadh, air Sràid na Bruaich, dà bhliadhn' deug thar fhichead an dèidh sin. Chaidh an Taigh-cluiche Rìoghail a sgrios le teine air madainn Dimàirt an t-17mh den Mhàirt 1931. Bha cleasachd Will Fyffe air fhosgladh an oidhche roimhe ach cha deach mòran de na propan aige neo an t-airgead a chaidh thoirt a-steach a lorg a riamh

1850an

taighean-cluiche; sanasan dealbhan-cluiche; sanasan taighean-cluiche; dealbhan-cluiche; bròn-chluich; baoth-chluich; òran; dannsa; cleasaichean; ban-chleasaichean; dràma; actairean; cluicheadairean

Theatre Bills