Plana de Tharsgabhaig is Tòcabhaig
Tarsgabhaig is Tòcabhaig
croitearachd
fuadaichean
planaichean
deilbh leudachail

Tha am plana seo de na bailtean a' sealltainn mar a bhiodh croitean ùra a thathar a' moladh is pàirtean de Tharsgabhaig is Tòcabhaig far an robh dachaighean.

Tha an dà bhaile air oirthir iar-thuath rubha Shlèite anns an Eilean Sgitheanach. 'S e Tarsgabhaig am baile bu mhotha a-mach às na ceithir bailtean anns an sgìre. 'S e Tòcabhaig, Achadh na Cloich is An t-Ord na bailtean eile.

Tha làrach Chaisteal Sgàthaich aig Tòcabhaig a tha a' dol air ais gu na 1300an. Thog Clann MhicAsgaill e an toiseach, ach bha e aig Clann MhicLeòid is Clann MhicDhòmhnaill a-rithist.

Thòisich bailtean mun oirthir, mar iad seo, a' nochdadh mu toiseach an naoidheamh linn deug. Bha oighreachdan MhicDhòmhnaill ag iarraidh nan glinn bu thoraiche a bha a-staigh air an dùthaich airson tuathanasan chaorach, 's mar sin chaidh na daoine a chur chun na h-oirthir.

Tha an làmh-sgrìobhainn seo à cruinneachadh ann an Leabharlann Chlann Dhòmhnaill is Taigh-tasgaidh nan Eilean, anns an Eilean Sgitheanach

INBHIR NIS: Slèite

1810an

bailtean; Tarsgabhaig; Tòcabhaig; croitean; fearann; croitearachd; fuadaichean; planaichean; zoomable; deilbh leudachail

Clan Donald Library papers