HMS "Essex" ann am Bàgh a' Bhaile Mhòir, Geàrrloch
GAIRLOCHM_199

Gairloch Heritage Museum

ROS: Geàrrloch

longan-cogaidh; cabhlach na dùthcha; a' chiad chogadh

Gairloch Heritage Museum, Photograph Collection

Sealladh de HMS 'Essex' air acair ann am Bàgh a' Bhaile Mhòir, ann an Geàrrloch.<br /> <br /> Chaidh an HMS 'Essex' a chur air bhog air 29 An Lùnastal 1901 mar aon de dheich longan-tòireachd armaichte clas-Monmouth a bha air an obrachadh le Cabhlach Rìoghail Bhreatainn. Bha i anns a' Chiad Chogadh còmhla ri mòran de a shoithichean samhlach, agus chaidh a reic airson a briseadh suas air 8 An t-Samhain 1921, agus chaidh a briseadh suas mu dheireadh sa Ghearmailt.<br /> <br /> Coimhearsnachd bheag iasgaich agus croitearachd air oirthir an iar-thuath na Gàidhealtach, tha Geàrrloch a' faighinn ainm bhon Ghàidhlig airson 'loch goirid' agus tha e suidhichte air Bàgh a' Bhaile Mhòir, caolas fasgach a bha roimhe, agus a tha fhathast, na acarsaid chudromach air an oirthir an iar airson bàtaichean-iasgaich agus gheataichean.<br /> <br /> Bha uair a bha coimhearsnach Gheàrrloch air a dhèanamh suas de ghrunnan thuineachaidhean beaga sgapte. Mus deach an A832 a chrìochnachadh ann an 1843, cha mhòr gun ruigeadh an t-àite ach bhon mhuir a mhàin. Aon uair agus chaidh 'fhosgladh suas', bha sgìre Gheàrrloch na cheann-uidhe a bha a' còrdadh ri mòran luchd-turais Bhictòrianach a bha ag iarraidh an 'sublime' Gàidhealach fheuchainn. Bha àrdachadh ann an luchd-turais an dèidh turas rìoghail leis a' Bhanrigh Bhictòria ann an 1877, a thadhail fhad 's a bha i a' fuireach aig Taigh-òsta Loch Ma-Ruibhe a bha faisg air làimh. <br /> <br /> <br /> S dòcha gum bi an ìomhaigh seo ri faotainn airson a ceannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:<br /> <a href="mailto: info@gairlochheritagemuseum.org">Gairloch Heritage Museum</a>