Litir Freiceadan na Dùthcha chun a' Cheannaird MacCardaidh
Ulbastair
an darna cogadh
an cogadh ann am Breatainn
an cogadh aig baile
Home Guard Letter to Commander McHardy

An darna duilleag de litir, trì duilleagan a dh'fhaid, bho Mhgr D. Miller chun a' Cheannaird MacCardaidh. Tha e ag aithris air drile aig Roinn S de Fhreiceadan na Dùthcha, Ulbastair, air 13 Faoilleach 1941.

Tha Miller ag aithris gu bheil an t-oideachadh drile gu math eadar-dhealaichte bhon t-seòrsa oideachaidh air an robh e eòlach. Bhruidhinn an t-oide fad uair a thìde mun raidhfle Ross agus a rèir Miller "theab mi bàsachadh le cho dòrainneach 's a bha seo agus cha do dh'ionnsaich mi dad. Bha sinn cho fuar ris a' phuinnsean ann an talla gun teasachadh".

An uairsin, thòisich an Corpailear Britton air beagan drile leis na freiceadain agus às dèidh sin, thug e orra a bhith a' seasamh fad leth uair a thìde agus e a' toirt seachad òraid air "an dòigh cheart" a bhith a' seasamh aig 'attention' is 'at ease' is 'stand easy'. Bhruidhinn e rud beag an siud is an seo cuideachd mu smachd anns an arm agus mu dhleastanasan Freiceadan na Dùthcha. Mu dheireadh, chaidh innse dhuinn gu robh sinn gu tùr aineolach...."

Aig deireadh na litreach, tha Miller ag aithris gu robh a' mhòr-chuid den fheadhainn a bha an làthair den bheachd nach robh cus feum anns a' choinneimh.

Tha an litir a' leantainn air duilleig 3

1940an

oide drile; freiceadan na dùthcha; litir; an darna cogadh; an cogadh ann am Breatainn; an cogadh aig baile

Home Guard/Civil Defence papers