SS Mabel air Loch Ma-ruibhe
GAIRLOCHM_351

Gairloch Heritage Museum

ROS: Geàrrloch

uachdarain; luchd-seilbh oighreachdan

Gairloch Heritage Museum, Photograph Collection

Dealbh-camara de shoithich-phleadhaig, SS Mable, air Loch Ma-ruibhe.<br /> <br /> B' e fear dhen fheadhainn air bòrd, Mgr Donnchadh Darroch, 4mh Baran Ghuireig. Cheannaich e Oighreachd Thoirbheartan ann an 1873 agus thug e piseach air cor eacanamach nan daoine a bha a' fuireach oirre. Stèidhich e frith, thug e croitean air ais do na tuathanaich, dh'fhosgail e an talamh àrd do dh'ionaltradh cruidh agus bheireadh e iasadan airgid seachad do thuathanaich airson ceannach stoc agus bhàtaichean.<br /> <br /> Bhàsaich e ann an 1910 e aig Taigh Thoirbheartan, agus chaidh clach-cuimhne a stèidheachadh faisg air an rathad an cois Loch Maruidh le bhanntrach. Tha na leanas sgrìobhte air a' chloich:<br /> <br /> "This stone was erected in 1912 by Ann widow of Duncan Darroch of Gourock and Torridon in memory of the devotion and affection shown by one hundred men on the estate of Torridon who at their own request carried his body from the house here on its way to interment in the family burial place at Gourock".<br /> <br /> <br /> S dòcha gum bi an ìomhaigh seo ri faotainn airson a ceannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:<br /> <a href="mailto: info@gairlochheritagemuseum.org">Gairloch Heritage Museum</a>