S.S. "Claymore" aig Dìobaig
GAIRLOCHM_386
aiseagan
bàtaichean
Mac a' Bhriuthainn
The Claymore at Diabaig

Sealladh air an S.S. Claymore, air acair ann an Diabaig, a tha aig ceann an rathaid shingilte a-mach bruaich a tuath Loch Thoirbheartan o bhaile Thoirbheartan.

B' e an S.S. Claymore a' chiad soitheach a chaidh a choimiseanadh le Daibhidh Mac a' Bhriuthainn. Chaidh a cur air bhog ann an 1881 agus 726 tunna a chuideim innte, bàta a bha brèagha agus annasach, chanadh iad. Chaidh an Claymore a chleachdadh fad na bliadhna, mar shoitheach cunbhalach, mar bu trice air slighe Ghlaschu - Steòrnabhagh taobh Gheàrrloch, Pholl Iùbh, Allt Beithe agus Loch an Inbhir.

Às dèidh 1918 chaidh a cur gu luchdan a ghiùlan air slighe an Eilein Sgitheanaich gu tir-mòr, ach bhiodh i cuideachd a' dèanamh cuairtean luchd-siubhail a sheas 10 latha. Ghabh i àite an t-Sheila greis nuair a ghrunnaich am bàta sin air tìr ann an 1927, ach fada ann an 1929, bha Mac a' Bhriuthainn den bheachd gun tarraingeadh iad às an seann bhàta-flaga den chabhlach chunbhalach aca.

Chaidh sin a chur air ais bliadhna agus chaidh planaichean an deilbh airson an Claymore a dhèanamh na taigh-òsta air bhog. Ach cha tàinig seo gu buil agus chaidh am bàta a reic ann an 1931 air pris £75 airson briseadh suas.

Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:
Gairloch Heritage Museum