Artaigil mu na h-òrain aig Alasdair MacGriogair, duilleag 1
Comann Gàidhlig Inbhir Nis
maighstirean-sgoile
luchd-teagaisg
ministearan
Article on the Songs of Alexander MacGregor, page 1

Tha an artaigil seo mu 'Songs of Alexander MacGregor' (1769 - 1851) ri lorg ann an iomradh o Chomann Gàidhlig Inbhir Nis, 1926. Bha Alasdair na mhaighstir-sgoile ann an Dul, faisg air Obar Pheallaidh, Siorrachd Pheairt. Bha a bhràthair Raibeart MacGriogair, na mhinistear ann an Cille Mhoire anns an Eilean Sgitheanach, eadar 1822 agus 1844. Tha fiosrachadh anns an iomradh air beatha Alasdair mar mhaighstir-sgoile, a bharrachd air fiosrachadh mu na h-òrain 's mun bhàrdachd a rinn e fhèin agus a bhràthair. Tha an sgrìobhainn seo na pàirt de thasglann JLM Mitchell aig Comann Gàidhlig Inbhir Nis. B' e Alasdair MacGriogair bràthair Anna Nic Ille Dhuinn Nic Mhathainn, sìn-seanmhair Mhitchell.

Bhuineadh Seumas Lachlainn Màrtainn Mitchell (a rugadh air 13mh là dhen Ògmhios 1929) do Shiorrachd Inbhir Nis. B' esan mac don lighiche ainmeil Lachlainn Mitchell. Shuidhicheadh e mar shiorraidh làn-ùine ann an Dùn Èideann ann an 1978, agus bha e an sin gus an do leig e dheth a dhreuchd ann an 1995. Dh'eug e air 26mh là dhen t-Samhain 2001

bàrdachd; maighstirean-sgoile; luchd-teagaisg; ministearan

Sheriff JLM Mitchell (documents)