Artaigil mu Bhàrdachd Ghàidhlig, duilleag 1
Comann Gàidhlig Inbhir Nis
bàrdachd
maighstirean-sgoile
ministearan
Article on Gaelic Poems, page 1

Tha an t-artaigil seo air a bheil 'Gaelic Poems', a sgrìobh an Urr. Teàrlach M. Robasdan, Port Sgioba, Ìle, ri lorg ann an iomradh o Chomann Gàidhlig Inbhir Nis, 15mh là dhen Fhaoilleach 1926. Bha na pìosan de bhàrdachd Ghàidhlig a tha clàraichte, air an cruinneachadh no air an sgrìobhadh leis an Urr. Raibeart MacGriogair, a bha na mhinistear an Cille Mhoire, anns an Eilean Sgitheanach o 1822-1844, no le a bhràthair Alasdair a bha na mhaighstir-sgoile ann an Dul, Siorrachd Pheairt. Tha fiosrachadh anns an artaigil cuideachd mu bheatha nam bràithrean. Tha an sgrìobhainn seo na pàirt de thasglann JLM Mitchell aig Comann Gàidhlig Inbhir Nis. B' e Alasdair MacGriogair bràthair Anna Nic Ille Dhuinn Nic Mhathain, sìn-seanmhair Mhitchell.

Bhuineadh Seumas Lachlainn Màrtainn Mitchell (a rugadh air 13mh là dhen Ògmhios 1929) do Shiorrachd Inbhir Nis. B' esan mac don lighiche ainmeil Lachlainn Mitchell. Shuidhicheadh e mar shiorraidh làn-ùine ann an Dùn Èideann ann an 1978, agus bha e an sin gus an do leig e dheth a dhreuchd ann an 1995. Dh'eug e air 26mh là dhen t-Samhain 2001

bàird; bàrdachd; maighstirean-sgoile; ministearan

Sheriff JLM Mitchell (documents)