Artaigil air Geòlas an Eilein Sgitheanaich, duilleag 2
Port Rìgh
INBHIR NIS: Port Rìgh
Comann Gàidhlig Inbhir Nis
geòlaichean
Article on Geology of Skye, page 2

Anns an dealbh seo de dhuilleag o 'Anthology' tha artaigil air a' gheòlaiche chliùiteach Albannach J. D. Foirbeis, agus an oidhirp a rinn e air 'Sgùrr nan Gillean' anns a' Chuilthionn san Eilean Sgitheanach a thomhas. Tha Mgr. Foirbeis a' bruidhinn air a dheagh charaid, Mgr. Louis Necker (1786 - 1861), geòlaiche Eilbhiseach a bha na oileanach aig Oilthigh Dhùn Èideann, agus a chlò-bhuail leabhraichean air geòlas tìr-mòr na h-Alba agus na h-eileanan an Iar an dèidh sin. Chuir e seachad am fichead bliadhna mu dheireadh dhe bheatha ann am Port Rìgh. Dh'eug e ann an 1861, agus chaidh a thiodhlacadh anns a' chladh ann am Port Rìgh.

Tha an sgrìobhainn seo na phàirt de thasglann JLM Mitchell aig Comann Gàidhlig Inbhir Nis. Bhuineadh Seumas Lachlainn Màrtainn Mitchell (a rugadh air 13mh là dhen Ògmhios 1929) do Shiorrachd Inbhir Nis. B' esan mac don lighiche ainmeil Lachlainn Mitchell. Shuidhicheadh e mar shiorraidh làn-ùine ann an Dùn Èideann ann an 1978, agus bha e an sin gus an do leig e dheth a dhreuchd ann an 1995

geòlaichean

Sheriff JLM Mitchell (documents)