Athchuinge Aonghais Dhòmhnallaich, Lagan
Lìonradh Thasglann na Gàidhealtachd
pàipearan cùirte
clàran cùirte
Petition by Angus MacDonald, Laggan

Tha Aonghas Dòmhnallach air iarraidh air Seumas Steuart, a tha na neach-lagha ("sgrìobhadair"), athchuinge a sgrìobhadh às a leth gu Sìth-bhreitheamh, ag iarraidh gum biodh an dithis fo chasaid an cur an grèim is am feuchainn airson murt brùideil athar. Tha iomradh den eucoir san athchuinge, a tha gun cheann-là. Tha an Sìth-bhreitheamh air beachdachadh air is air barantas a sgrìobhadh air cùlaibh a' phàipeir.

'S e seo a tha sgrìobhte air an duilleig seo: "Unto the Honble William McIntosh of Bell: :nespick One of His Majesties Justices of the Peace for the County of Inverness The Petition of Angus McDonald Lawfull son to the Deceast Alexander McDonald Tenant in Laggan in the Lordship of Badenoch
Humbly Shewith
That upon Friday last the seventh Day of March Current One Thousand Seven Hundered and Fifty five years, At a Burial, & in the Church:yeard of Laggan Alexander McDonald My Said Deceast father was assaulted Beaten and Bruised By Donald McWilliam alias McGillvantich, and Donald dow McTavish Both in Strathmasie, who with Great Rungs Staves or Battons Foundered and laid the said Defuct as (if dead) upon the Ground; And By the said Unmercyfull useage My said Father Died upon Sunday's night thereafterThe ninth of this month of March Current. And as the saids Donald McWilliam alias McGillvantich and Donald dow McTavish are guilty of Willfull Murder and ought to be prosocute for the same according to Law May it therefore Please Your HonourTo Grant Warrant To Aprehend & Transport the above persons Complained Upon To the County Goal of Inverness In Order to their Tryal For The Horrid Crime of Willfull Murder above sett furth, And Your Petitioner Shall Ever pray
A McD
Witnesses to the Petitioners Signing By the Initial Letters of his name James Steuart writer in Ruthven, John-McPherson Merc't & postmaster in Ruthven, and John Mc::Pherson Merchant in Islandow in the parish of Laggan Ja: Steuart Witness John McPherson Witness John Mcpherson Wittness"

Tha cuid a dh'fhaclan air an giorrachadh, mar 'Honble' airson 'Honourable', is 'Mc' airson 'Mac'. Ged a bha sloinnidhean a' fàs nas stèidhichte (mar a chithear leis a' chorr-litir aig toiseach 'mac'), bha 'dow' ('dubh') air aithneachadh mar fhacal dealbhach an àite ainm is chan eil corr-litir air. Tha Steuart a' cleachdadh 's' fhada mar a' chiad litir nuair a tha dà 's' còmhla. Cha robh dad neònach no toisgealta mu ainm eile a bhith aig fear de na bha fo chasaid. Ann am pàipearan laghail na h-Alba, tha boireannaich phòsta fhathast air an ainmeachadh leis a' chiad shloinneadh aca an toiseach is "air ainmeachadh mar" an sloinneadh pòsta. Tha na h-ainmean air an sgrìobhadh mar seo air leacan-uaighe cuideachd.

Na bu choltaiche ri sgìobhadh san t-seann nòs, tha loidhne aig an facal "merc't" on 't' os cionn an fhacail, a' sealltainn teannachaidh, is nuair a tha Steuart a' sgrìobhadh ainm tha e a' cleachdadh samhla os cionn an 'u' gus sgaradh a dhèanamh eadar e is 'n'. Tha na litrichean aig toiseach ainm is a shloinneadh eadar-fhighte is tha sgeadachadh air an litir mu dheireadh de dh'ainm.

Tha na litircheana tha Aonghas Dòmhnallach a' cleachdadh mar ainm-sgrìobhte a' nochdadh uair no dhà. 'S dòcha gun d'fhuair e stiùireadh gan sgrìobhadh

pàipearan cùirte; clàran cùirte

Inverness County Sheriff Court Records