A' togail a' bhuntàt'
GAIRLOCHM_491

Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:
Gairloch Heritage Museum

àiteachas; tuathanachas; glasraich; bàrran; buntàta; eilthireachd; gort

Gairloch Heritage Museum, Photograph Collection

Dealbh-camara le buidheann de bhoireannaich agus leanabh òg aca 's iad nan seasamh mu choinneamh na thog iad de bhuntàta.<br /> <br /> Bhon thàinig am buntàta a-steach a dh'Alba san t-seachdamh linn deug, tha e air a bhith na phrìomh bhiadh air a' Ghàidhealtachd. B' e togail a' bhuntàta as t-foghar fear de na tachartasan a bu chudromaich sa bhliadhna aig na croitearan.<br /> <br /> Air cho saor, stàthail agus furasta fhàs 's a bha am buntàta, bha e cuideachd na chùis-mulaid aig àm a bha uabhasach duilich ann an eachdraidh na Gàidhealtachd. 'S e gaiseadh a' bhuntàta (Phytophthora infestans) a nochd sna 1840an a dh'adhbhraich Gort a' Bhuntàta. Thug Cion a' Bhuntàt' air barrachd air millean duine am fearann a thrèigsinn, air eagal 's gum bàsaicheadh iad leis an acras, agus Alba fhàgail.<br /> <br /> <br /> S dòcha gum bi an ìomhaigh seo ri faotainn airson a ceannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:<br /> <a href="mailto: info@gairlochheritagemuseum.org">Gairloch Heritage Museum</a>