An Lampa ann an Taigh-solais an Rubha Rèidh
GAIRLOCHM_668

Gairloch Heritage Museum

ROS

taighean-solais; taighean-soluis; taigh-sholas

Gairloch Heritage Museum, Photograph Collection

Dealbh-camara faisg de lampa an taigh-solais aig Taigh-solais an Rubha Rèidh, a tha na shuidhe aig fosgladh Loch Iùbh, faisg air Geàrrloch.<br /> <br /> Chaidh an taigh-solais a thogail fo stiùireadh Ailein A. Stevenson agus dh'fhosgail e an toiseach air a' 15mh Faoilleach 1912. Chaidh inneal-rabhaidh ceò a chur ann an 1912 agus chaidh a tharraing às, mu dheireadh, san t-Sultain 1980. Tha an dùdan-ceò agus inneal a' chloc, agus cuideachd a' ghlainne mhòr agus uidheam an t-solais, an-diugh air an cumail aig Taigh-tasgaidh Dualchais Gheàrrloch a tha faisg air làimh.<br /> <br /> Ann an 1944, bha dithis de luchd-an-t-solais an sàs a' sàbhaladh 15 a mhair bhon t-soitheach 'William H Welch', soitheach 'Liberty' Ameireaganach. Bha stoirm mhòr ann agus cha do lorg am bàta fosgladh Loch Iùbh, ach chaidh a grunnachadh aig a' Bhàgh Dhubh.<br /> <br /> <br /> S dòcha gum bi an ìomhaigh seo ri faotainn airson a ceannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:<br /> <a href="mailto: info@gairlochheritagemuseum.org">Gairloch Heritage Museum</a>